Datele financiare ale AUR prezintă mai multe anomalii, deoarece unii candidați au obținut împrumuturi de milioane de lei, deși au venituri de câteva mii de euro pe an. Partidul lui George Simion reprezintă o mașină de făcut bani, dar nimeni nu știe de unde vin acești bani și cum reușesc să obțină împrumuturile dacă nu au venituri care să le susțină.
La alegerile europarlamentare din 2024, AUR a avut 13 candidați care au contribuit cu 14,7 milioane de lei la campania electorală a partidului, potrivit Expert Forum. Contribuția totală a candidaților AUR este mai mare decât cea a candidaților PSD (11,6 milioane lei) și aproape dublă decât cea a candidaților PNL (7,6 milioane lei). Dintre cei 13 candidați AUR foarte generoși, 6 au contribuit cu sume de peste 1 milion de lei.
Marea surpriză o reprezintă 4 candidați, care au contribuit și cu cele mai mari sume: Ramona Lovin, Cosmin Iosub, Daniel Răzvan Biro și Mirela Irindea au contribuit fiecare cu 2,3 milioane de lei. Toți cei 4 au declarat că banii au venit din împrumuturi. Acestea au fost cele mai mari contribuții ale AUR la europarlamentare. Însă apar două întrebări: de unde vin împrumuturile și cum își permit împrumuturile.
Venituri foarte mici, împrumuturi de milioane
Mirela Irindea a ajutat AUR cu 2,3 milioane de lei, deși veniturile acesteia sunt foarte mici. Din declarația de avere reiese că a avut venituri anuale de 41.276 de lei, de la partidul AUR și un SRL. Irindea declară că are în conturi 8.100 de lei, un card de credit de 10.000 de lei și un împrumut la ING de 17 mii de lei. Nicăieri nu declară împrumutul de 2,3 milioane de lei. Nu menționează dacă s-a împrumutat la bănci sau la persoane fizice. Mirela Irindea era pe locul 35 pe lista AUR și nu putea spera la un loc în PE. Prin urmare, nu se explică generozitatea acesteia pentru un loc neeligibil.
Ramona Lovin era pe locul 37 pe lista AUR pentru Parlamentul European. Nu a avut nicio șansă să ajungă în PE, dar a contribuit cu 2,3 milioane de lei. Din declarația de avere reiese că aceasta a avut venituri de 100.500 lei de la AUR (unde a fost manager de proiect) și alți 9.800 de lei de la două firme. Veniturile ei au ajuns la 110.300 lei, adică circa 9.000 lei pe lună. Totuși, a obținut un împrumut de 2,3 milioane de lei pe care nu-l menționează în declarația de avere. Ramona Lovin nu are casă, nu are terenuri, nu are investiții, nu are nicio altă sursă de venit. Soțul Ramonei Lovin este zidar și nici el nu ar putea acoperi un împrumut atât de mare.
Cosmin Iosub a avut venituri mult mai mici decât Ramona Lovin, dar și el a contribuit la campania AUR cu 2,3 milioane de lei din împrumut. Cosmin Iosub a declarat venituri de doar 37.943 de lei/an, de la două companii. Nu are nimic altceva în declarația de avere. Nici el nu a declarat împrumutul de 2,3 milioane de lei și nu știm cine a fost disponibil să-i dea atâția bani. Pe lista AUR pentru alegerile europarlamentare, Cosmin Iosub era ultimul pe listă.
Daniel Biro lucrează la Camera Deputaților și a declarat venituri anuale de 127.946 lei. Toți banii vin de la Camera Deputaților, deoarece lucrează pentru parlamentarii AUR. În declarația de avere mai precizează că are două împrumuturi la banca OTP Bank, în valoare de 310.000 lei, dar nu precizează împrumutul de 2,3 milioane de lei cu care a contribuit la campania AUR. Biro mai are un apartament și un teren de 101 mp în Târgu Mureș. Daniel Biro era pe locul 16 pe lista AUR, fără șanse la un mandat în Parlamentul European.
Toți cei patru candidați au împrumutat 2,3 milioane de lei. Nici mai mult, nici mai puțin. Toți cu aceeași sumă împrumutată, toți cu venituri care nu ar putea acoperi un împrumut atât de mare, toți ascund sursa împrumutului, toți fără loc eligibil, toți fără mandat în Parlamentul European. Este firesc să ne întrebăm de ce ar împrumuta cineva 2,3 milioane de lei dacă știe că nu va obține un mandat în PE.
Milionarii din AUR
Alți doi candidați au donat peste un milion de ei și au precizat că banii provin din veniturile personale.
Adrian Axinia, deputat AUR, a contribuit cu 1.225.000 de lei la campania partidului pentru alegerile europarlamentare. Dar acesta este acoperit de indemnizația de deputat de peste 130 mii de lei, are mai multe terenuri, case și ceasuri de mii de euro.
Șerban Dimitrie Sturdza a contribuit și el cu 1,15 milioane de lei, dar din declarația de avere reiese că are venituri anuale de peste 1 milion de lei, în conturile bancare are circa 2 milioane de euro. De asemenea, deține tablouri și ceasuri în valoare de aproape 1 milion de euro, are numeroase terenuri, case și active financiare de milioane de lei.
Totuși, un candidat atât de bogat precum Șerban Dimitrie Sturdza a donat doar 1,15 milioane de lei, în timp ce candidați care abia ajung la 40.000 de lei pe an au donat 2,3 milioane de lei.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News