Skip to content
" "
Politică

Debandadă în Grupul de la Cluj: Rus a plecat lângă Ponta, Dîncu rămâne cu Dragnea

radu-tudor.ro

Este debandadă în celebrul Grup de la Cluj din PSD: Ioan Rus a plecat lângă Victor Ponta, în timp ce Vasile Dîncu rămâne alături de Liviu Dragnea.

Anunțul legat de sprijinul pentru Ponta a fost făcut de către Rus într-un mod cât se poate de public, la Realitatea TV, la sfârșitul lunii iunie, conform Cotidianul.ro.

" "

„Eu personal, deşi am spus că nu mă interesează, nu pot să las să meargă aşa, toţi avem copii, trebuie să facem ceva. Faţă de situaţia şi condiţiile care sunt acum, cred că rolul social-democraţiei româneşti în forma asta se va diminua drastic în perioada următoare, dar poporul român are nevoie de social-democraţie adevărată ca de aer, că aşa e formaţia noastră. Soluţia pe care o propun Victor Ponta, Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu cred că este o soluţie bună şi eu îi voi sprijini pe ei. Pentru că Pro România nu înseamnă împotriva cuiva, ci doar pentru. Eu nu sunt fondator acolo, dar am anunţat acum că îi voi sprijini pe ei”, a declarat Rus, dar fără a preciza care va fi situaţia sa în PSD.

Ei bine, zilele trecute, alt exponent al Grupului de la Cluj – sociologul Vasile Dîncu, fost ministru în guvernul Adrian Năstase – a vorbit despre situația stângii românești, dar în termeni mai mult decât menajatori pentru actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea. Ideea principală ce se desprinde din interviul lui Dâncu pentru NCN TV (citat de Ziar de Cluj) este că Dragnea și PSD nu au făcut lucruri fundamental rele pentru România, ci doar manifestă acum o frustrare cauzată de diversele bețe-n roate puse de către adversari guvernării social-democrate. Iar controversele iscate de modificările din domeniul justiției sunt tratate de către Vasile Dîncu drept simple cantonări / fundături politico-retorice.

„Înăuntru există foarte multă solidaritate internă, o solidaritate frustrată, o solidaritate mecanică, legată de faptul că este un partid care se simte amenințat, care a pierdut alegeri prezidențiale în ultimii ani, care a trecut de foarte multe ori prin greșeli ale liderilor, dar înăuntru există o solidaritate foarte importantă. (…) Partidul așteaptă o perioadă prin care să aducă ceva pentru România și să se schimbe ca imagine. (…) Dacă luăm să vedem ce s-a întâmplat în anul 2017, după Monitorul Oficial, toate Hotărârile luate, toate proiectele și unele efecte ale lucrurilor care s-au făcut, atunci putem observa că s-au întâmplat foarte multe lucruri noi și de guvernanță bună.

Au fost însă cantonați în dezbaterea despre Justiție. Și ei au acceptat chestiunea aceasta. În loc să răspundă unei dezbateri legate de ”statul paralel”, să răspundă printr-o paletă mare de voci, de proiecte, de figuri și de lideri secundari lui Liviu Dragnea, au acceptat însă o variantă: să rămână pe acel punct de vedere, care nu era decât punctul unui atac din afară. Or, nu cred că acesta era scopul principal pe care și-l propuseseră. Aceasta nu era decât o dimensiune: de a reinstituționaliza Justiția, care era unul din proiectele lor, dar, unul din proiecte.

Și cred că, faptul că nu reușesc să iasă din această spirală, a unei fundături de comunicare, aceasta reprezintă principala problemă”, a afirmat fostul vicepremier al lui Dacian Cioloș.

De altfel, susținerea lui Dîncu a fost deja manifestată public prin prezența sociologului la Congresul extraordinar al PSD din martie 2018 – acela în care Dragnea a fost reconfirmat verbal de către participanți („Vreți să fiu în continuare președintele vostru?”), iar alegeri au fost numai pentru funcțiile de vicepreședinți, secretar general și președinte executiv. O imagine cu Vasile Dîncu la Congresul PSD este disponibilă pe site-ul Agerpres.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *