Skip to content
Politică

Debirocratizare tehnocrată: plătești 5 lei ca să poți plăti 1 leu

paginadebanci.ro

Citiți, mai jos, un exemplu de debirocratizare tehnocrată: plătești 5 lei ca să poți plăti 1 leu.

Prin această situație a trecut analistul economic Radu Soviani, care a relatat-o, luni, pe blog. Concret, fostul purtător de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) povestește cum a fost nevoit să plătească o taxă de mandat, de 5 lei, pentru a-i fi permis să achite taxa inițială, de 1 leu.

„De fiecare data cand am de obtinut un document sunt oarecum ingrozit ca nu stiu ce taxe o sa platesc, unde o sa le platesc, care este cuantumul si daca pot plati cu cardul. Am convingerea ca pana cand orice taxa nu va putea fi platita oriunde in institutiile administratiei publice prin card bancar, ceea ce se poate mult mai repede cat mimeaza Comisia de Taiat Hartii, plata oricarei taxe reprezinta consumul celei mai pretioase resurse aflate la dispozitie – TIMPUL si poate fi translatata in echivalent banesc.

Concret, astazi am avut de platit o taxa de un leu. Nu puteam sa o platesc acolo unde mi se presta efectiv serviciul – nu exista card, casierie etc. Aveam alternativa de ma duce la o Directie de Taxe si Impozite, care se afla cam la mama dracu’, sau sa platesc prin mandat postal la un oficiul postal apropiat.

Pentru a plati taxa de un leu, am stat la coada, am gresit un formular, am recompletat un formular si am platit o taxa de mandat de 5 lei pentru a putea achita taxa de timbru de un leu. La asta se adauga faptul ca am cheltuit o ora pentru ca taxa mea de un leu (majorata la 6 prin taxa pentru plata taxei) sa poata ajunge in posesia celor care imi prestau serviciul”, detaliază Soviani.

Găsiți AICI mai multe detalii, inclusiv despre legătura dintre debirocratizare și proiectul de buget pentru 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *