După creșterile record ale cotelor Dunării în Ungaria, hidrologii supraveghează atent debitul fluviului și în România. La Porțile de Fier I, lacul de acumulare a fost golit pentru a putea prelua viitura, iar digurile sunt monitorizate permanent. Potrivit prognozelor optimiste ale specialiştilor, unda de viitură din Ungaria nu se va suprapune peste debitele mari înregistrate, în această perioadă, la noi în ţară.
Fluviul în dreptul orașului Orșova, din județul Mehedinți, este mult sub cel dintr-o perioadă cu debite scăzute. Operatorii care gestionează barajul de la Porțile de Fer I au deschis deversoarele și au golit lacul de acumulare ca să preia volumul mare de apă așteptat. Localnicii sunt obișnuiți cu situația.
Fluviul a atins ieri un debit de 9.000 de mc/s, dar de astăzi e în scădere. Hidrologii spun că potrivit prognozelor și datelor din acest moment, unda de viitură de la Budapesta nu va afecta România.
ADRIAN DRĂGHICI – director, Apele Române Mehedinţi: Tendința este de scădere, scădere ușoară, urmând ca în 9 ianuarie să fie undeva la 8.800 de mc/s. Se așteaptă la ușoare creșteri pe afluenții superiori, pe Tisa și pe Sava, dar acestea nu se vor suprapune cu acest vârf care va trece, iar în aval tendința este în continuare de scădere.
Deși prognozele arata că inundațiile ar putea ocoli România, hidrologii monitorizează în permanență debitele pe Dunăre, dar și starea digurilor.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News