Deca: România va face toate demersurile pentru a deveni o destinaţie atractivă pentru mobilităţile internaţionale

Sursă foto: Facebook/ Ligia Deca

România va susţine în continuare parteneriatele în învăţământul superior şi va face toate demersurile pentru a deveni o destinaţie atractivă pentru mobilităţile internaţionale, fiind, în acelaşi timp, un promotor al valorilor europene, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, cu prilejul participării la Reuniunea Consiliului Educaţie, desfăşurată la Bruxelles.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a participat luni la Reuniunea Consiliului Educaţie, desfăşurată la Bruxelles, unde a fost adoptată Propunerea de Recomandare a Consiliului Europa în mişcare – oportunităţi de mobilitate în scopul învăţării pentru toţi.

Potrivit unui comunicat remis marţi presei, România va contribui la atingerea, până în 2030, a celor trei noi obiective stabilite la nivel european în domeniul mobilităţilor:
* cel puţin 23% dintre absolvenţii de învăţământ superior vor avea o experienţă de mobilitate în scop educaţional, în creştere faţă de obiectivul actual de 20%;
* cel puţin 12% dintre cursanţii din învăţământul profesional şi tehnic vor avea o experienţă de mobilitate, obiectiv în creştere faţă de cel anterior cu 8% pentru 2025;
* cel puţin 20% din totalul cursanţilor care beneficiază de mobilitate în scop educaţional în străinătate ar trebui să fie persoane cu oportunităţi reduse.

Miniştrii Educaţiei au aprobat, de asemenea, concluziile privind promovarea unor politici şi practici bazate pe dovezi în domeniul educaţiei şi formării pentru realizarea Spaţiului european al educaţiei, prin care se creează cadrul pentru ca, în statele membre, dovezile şi datele rezultate din cercetare să ocupe un loc semnificativ în luarea deciziilor, având în vedere complexitatea factorilor care influenţează procesul decizional într-un sistem de educaţie, inclusiv în România.

Agenda Consiliului a inclus şi o dezbatere privind Inteligenţa artificială în educaţie şi formare: combinarea inovării tehnologice cu o educaţie de calitate pentru toţi, ce a evidenţiat preocupările statelor membre cu privire la beneficiile şi riscurile utilizării AI în procesul de învăţământ.

Ligia Deca a subliniat faptul că AI are un impact din ce în ce mai mare în educaţie şi că poate transforma esenţial procesul de predare – învăţare – evaluare.

De asemenea, a evidenţiat faptul că instrumentele specifice trebuie dezvoltate cu sprijinul profesorilor, pentru a garanta o abordare etică şi participativă a utilizării AI în educaţie. În acest context, ministrul a precizat că România a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea competenţelor digitale ale profesorilor – vor fi formaţi aproximativ 100.000 de profesori în pedagogie digitală – precum şi pentru dotarea şcolilor şi a liceelor cu echipamente moderne care să sprijine digitalizarea.

Conform sursei citate, în contextul prezenţei la Reuniunea Miniştrilor Educaţiei, Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a avut o întâlnire cu Balazs Hanko, ministrul de stat al inovării şi învăţământului superior din Ungaria, principala temă a discuţiei constituind-o importanţa colaborării internaţionale şi a multiplicării mobilităţilor în învăţământul superior.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: