Decesele cauzate de infarct cresc cel mai mult în perioada Crăciunului

pacient spital
Sursa foto: Freepik

Sărbătorile pot fi de infarct, la propriu. Cazurile de infarct cresc la sfârşit de an și culminează cu ziua de 25 decembrie. Studiile arată că zilele de luni sunt cele în care se înregistrează cele mai multe decese din această cauză. Anul acesta şi Crăciunul, şi Revelionul cad chiar într-o zi de luni. Iată recomandările specialiştilor pentru sărbători liniştite.  

Stresul cu pregătirile, mâncarea multă şi plină de grăsimi şi un stil de viaţă nesănătos pot deveni premisele unor tragedii de sărbători. Problemele cardiace ereditare, diabetul sau obezitatea şi sedentarismul se adaugă la tabloul dramatic.

Andreea Petrescu, reporter Observator: Dacă într-o zi obişnuită aici la Spitalul Bagdasar Arseni din Bucureşti sunt internaţi 10-11 pacienţi cu boli cardiace, în perioada 24 decembrie-1 ianuarie, sunt internaţi 15-16 bolnavi.

Infarctul provoacă blocarea fluxului de sânge prin arterele care ne hrănesc inima şi o porţiune din cord nu mai funcţionează cum trebuie. Simptomele sunt durerea în piept care se poate resimţi spre umeri, braţul stâng şi la baza gâtului, dar şi respiraţie îngreunată. Medicii spun că este foarte important ca cel puţin o persoană din familie să ştie să acorde primul ajutor în caz de infarct.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: