Decizia CCR de anulare a alegerilor, suspendată de un judecător de la Curtea de Apel Ploiești. Care sunt consecințele

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Curtea de Apel Ploiesti a dispus joi suspendarea executarii Hotararii nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constitutionala a Romaniei a anulat alegerile prezidentiale.

UPDATE 20:25 Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a declarat recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti privind anularea hotărârii CCR prin care erau anulate alegerile prezidenţiale de anul trecut

”Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a declarat recurs împotriva deciziei pronunţată în cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2025, de Curtea de Apel Ploieşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul numărul 301/42/2025”, a transmis joi seară Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 20:10 BEC anunţă că activitatea tuturor birourilor electorale pentru alegerile prezidenţiale continuă

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat, joi seară, după decizia Curţii de Apel Ploieşti privind anularea hotărârii CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale de anul trecut, că ”activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a preşedintelui României”.

”În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunţării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinţei nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări: actuala procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ”, arată BEC, într-un comunicat de presă transmis joi seară.
Biroul invocă astfel Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parţiale din anul 2025; Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025; Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025; Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025; Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.
”În aceste condiţii, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele BEC, judecătorul Cristinel Grosu.

UPDATE 20:00 Ministrul Justiției reacționează după decizia Curții de Apel Ploiești privind anularea Hotărârii CCR

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a reacționat joi la decizia fără precedent a Curții de Apel Ploiești, care a dispus suspendarea și anularea unei hotărâri a Curții Constituționale, prin care au fost invalidate alegerile prezidențiale din 2024. Oficialul a atras atenția că, din punct de vedere juridic, o asemenea decizie nu poate produce efecte asupra unui act care nu are caracter administrativ și a reafirmat că alegerile prezidențiale din mai 2025 vor avea loc conform calendarului stabilit.

UPDATE 19:50 Augustin Zegrean: În acest moment, nu se mai fac alegeri. Dacă judecătorul motivează rapid sentinţa şi cineva o atacă rapid, se pot organiza

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, întrebat ce se va întâmpla acum, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti, care anulează decizia din 6 decembrie 2024 a CCR privind anularea întregului proces electoral de la vremea respectivă, că „în acest moment nu se mai fac alegeri”, în condiţiile în care „hotărârea aceasta există”. Zegrean afirmă că dacă judecătorul de la Ploieşti motivează rapid sentinţa şi cineva o atacă rapid, atunci se pot organiza alegerile prezidenţiale din luna mai.

„Ea este o hotârîre (n. red. – decizia de joi a Curţii de Apel Ploieşti) care anulează decizia din 6 decembrie a Curţii Constituţionale şi suspendă aplicarea deciziei Curţii Constituţionale, ceea ce este imposibil, dar ea există”, a declarat, joi, pentru News.ro, fostul judecător al CCR Augustin Zegrean.
Zegrean mai spune că atâta vreme cât sentinţa instanţei de la Ploieşti nu va fi anulată în instanţă, nu pot fi organizate alegerile din luna mai
„Câtă vreme nu anulează cineva sentinţa judecătorului de la Ploieşti, nu prea se mai pot organiza alegerile de acum”, a punctat fostul judecător al Curţii Constituţionale.
Augustin Zegrean a explicat că dacă sentinţa este motivată şi atacată rapid, atunci acest lucru se poate întâmpla ( n. red. – se pot organiza alegerile).
„Dacă judecătorul (n. red. de la Ploieşti) motivează rapid sentinţa şi cineva o atacă rapid, se poate întâmpla (n. red. – desfăşurarea alegerilor prezidenţiale). Nu e obligatoriu să se stea 5 zile (n. red. – 5 zile, termenul limită în care se poate face recurs la sentinţa CA Ploieşti).

UPDATE 19:00 Avocatul Toni Neacșu: Actualele alegeri ar trebui suspendate, după decizia privind suspendarea deciziei CCR

Avocatul Adrian Toni Neacșu susține că decizia Curții de Apel Ploiești prin care se suspendă decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale va avea ca efect direct suspendarea actualului proces electoral și amânarea alegerilor din 4 și 18 mai.

Știrea inițială Iata minuta sentintei nr. 135/2025 din dosarul nr. 301/42/2025:

„Admite capatul de cerere privind suspendarea executarii actului administrativ contestat. Suspenda executarea Hotararii Curtii Constitutionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, pana la solutionarea definitiva a cauzei. Admite actiunea in anulare. Anuleaza Hotararea Curtii Constitutionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obliga parata la plata cheltuielilor de judecata catre reclamanta in cuantum de 70 lei, reprezentand taxa judiciara de timbru. Cu drept de recurs in 5 zile de la pronuntare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploiesti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei azi, 24.04.2025”.

Decizia a fost data de judecatorul Alexandru Vasile si poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, în cinci zile de la pronunțare. Apelul va fi judecat de Înalta Curte de Justiție și Casație, care, pe 17 ianuarie, a respins definitiv cererea lui Călin Georgescu vizând reluarea turului al alegerilor prezidențiale.

Decizia Curtii de Apel Ploiești a provocat unde de soc in randul magistratilor si al juristilor. Juristi cu experienta, consultati de aktual24.ro, afirma ca nu este posibil ca o curte de apel sa decida peste Curtea Constitutionala.

„O curte de apel nu poate suspenda o decizie a CCR. Ce sa mai suspende, ca a produs deja efecte?!”, a declarat un fost judecator.

„Suspendarea executarii nu are cum sa devina efectiva pentru ca s-a consumat deja. Pe de alta parte anularea anularii nu e definitiva”, a subliniat un alt magistrat pentru aktual24.ro.

„Nu are ce efect sa produca decizia de la Ploiesti. Plus ca decizia definitiva va fi la ICCJ, care deja s-a pronuntat, a respins cereri similare”, a precizat inca un magistrat.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: