Skip to content
Politică

Decizia CCR în cazul Kovesi. George Dircă (USR): Este regretabil EXCLUSIV

antidotul.ro

Redacția PSnews.ro a obținut miercuri după-amiază prima reacție din Uniunea Salvați România (USR) de după decizia CCR care stabilește că a existat un conflict juridic de natură constituțională în cazul refuzului președintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Codruța Kovesi de la conducerea DNA.

Concret: senatorul jurist George Dircă a declarat pentru PSnews.ro că șeful statului se va vedea „obligat” să țină cont doar de recomandarea unui ministru al Justiției „numit politic”, în condițiile în care avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost unul negativ în acest caz.

" "

„E destul de devreme să dăm un punct de vedere, dar este foarte ciudat ceea ce se întâmplă. După părerea mea, în acest moment CSM-ul nu mai are niciun rol în această procedură, pentru că trebuie să ne amintim: cel puțin în speța de față, avizul CSM-ului a fost unul negativ. Deci președintele practic se vede obligat acum să țină cont strict de recomandarea unui ministru al Justiției numit politic. Or, în aceste împrejurări e foarte ciudat ceea ce se întâmplă. Mai multe detalii pot să vă dau după ce vom primi motivarea, să vedem exact care sunt argumentele Curții.

Oricum: este regretabil. Practic, asta va însemna pe viitor că orice ministru al Justiției va putea să demită un procuror-șef. Aici este uimirea mea, a comentat Dircă.

Întrebat cum crede că va muta coaliția PSD-ALDE în ipoteza în care Klaus Iohannis va insista să găsească portițe pentru evitarea revocării Laurei Kovesi, George Dircă a apreciat că, deși cei din majoritatea parlamentară nu vor merge până la suspendarea președintelui, se va radicaliza discursul acestora la adresa politicianului de la Cotroceni.

„Sincer să fiu, nu cred că-și doresc o suspendare a președintelui și în acest moment nici nu cred că ar avea șanse de succes. Ei sunt conștienți de chestia asta și nu cred că vor să intre în jocul ăsta. Dar, dincolo de asta, li se va accentua discursul împotriva președintelui Iohannis, în general. Și vor avea ceva mai multă muniție”, a încheiat Dircă.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *