Skip to content
Puterea Știrilor Video

Decizia CCR privind retragerea titlurilor de doctor, comentată din Ministerul Educației: E normal ca un act care a produs deja efecte să și le ducă la îndeplinire

Inquam Photos / George Călin

Invitat la „Puterea Știrilor”, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru (PSD), a comentat decizia CCR potrivit căreia titlul de doctor poate fi retras doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Lixandru consideră că ”e normal ca un act care a produs deja efecte să-și după la îndeplinire aceste efecte”. Oficialul a precizat că această decizie a CCR va fi inclusă în noua lege a Educației.

”Am văzut și noi decizia CCR, vom lua act de ea. Ce pot să vă spun în acest moment e că tot în legea educației este prevăzută posibilitatea de renunțare din proprie inițiativă la titlul de doctor. Nu vă ascund că în Parlament există o inițiativă de abrogare a acestui articol.

Această decizie a CCR va fi analizată la nivelul Ministerului Educației, iar în condițiile în care lucrăm la un nou pachet legislativ în ceea ce privește educația, cu siguranță se va ține cont de această prevedere, deci va fi reglementată și acordarea titlurilor de doctor, respectiv a retragerii lui.

În acest moment nu pot evalua efectele deciziei CCR. Decizia spune că un titlu de doctor nu mai poate fi retras dacă nu a apucat să producă efecte. E normal ca un act care deja a produs efecte să-și ducă la îndeplinire efectele. Nu mă pronunț asupra deciziei CCR, sunt convins că are la bază un fundament legal și că nu a fost emisă într-un mod nejustificat”, a spus Florian Lixandru.

Oficialul din Ministerul Educației a comentat și reacția lui Mircea Dumitru, vicepreședintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a spus că, în urma deciziei CCR, instituția își va pierde din atribuții.

”Da, într-adevăr, până acum CNATDCU verifica suspiciunile de plagiat. Acum, dacă Ministerul Educației nu mai retrage titlurile de doctor la recomandarea CNADTCU, probabil vor avea alte atribuții decât verificarea presupuselor suspiciuni de plagiat. Pentru că vorbim de presupuneri până nu există verificări și un verdict oficial”, a punctat Florian Lixandru la ”Puterea Știrilor”.

CCR: Titlul de doctor poate fi retras dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”

CCR a decis, cu majoritate de voturi, că Ministerul Educației poate lua măsura retragerii unui titlu de doctor doar dacă acesta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice.

„A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt constituționale în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, potrivit unui comunicat CCR.

Articolul la care se referă decizia CCR:

„(1) În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației și Cercetării, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

a) retragerea calității de conducător de doctorat;

b) retragerea titlului de doctor;

c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.

 

 

 

4 comentarii la “Decizia CCR privind retragerea titlurilor de doctor, comentată din Ministerul Educației: E normal ca un act care a produs deja efecte să și le ducă la îndeplinire

  1. @ Deci, articolul zice că instanțele sunt cele ce au „competența” în spețele unde au produs efecte juridice, cumva ca la incompatibilițăți, ?

  2. & ”e normal ca un act care a produs deja efecte să-și după la îndeplinire aceste efecte”
    Ăsta de pe la Ministerul Educație se exprimă ca fostul ministru și de pe la justiție, Cristian Diaconescu, care mai avea și replica, ,,repetă după mine ca papagalul”, „transformată” și cu Traian Băsescu în , ,,copy-paste”, ?

  3. & Deci, dacă și decizia CCR despre plata pensiilor, decizie CCR 261 2022 ,este motivată cu argumente juridice, „corespunzătoare”, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *