Skip to content
Europa

Decizia cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este aşteptată săptămâna viitoare, spune Ursula von der Leyen

Twitter

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că decizia Comisiei Europene cu privire la cererea Ucrainei de a adera la blocul comunitar este aşteptată până la sfârşitul săptămânii viitoare, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă comună la Kiev, von der Leyen a afirmat că discuţiile de sâmbătă cu Zelenski ”ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârşitul săptămânii viitoare”, cu privire la recomandarea Ucrainei cu statutul de candidat la aderare.

Decizia, a cărei dată era aşteptată pe scară largă, ar fi doar un pas preliminar într-un proces lung de aderare.

Von der Leyen, aflată în cea de-a doua călătorie la Kiev de la începutul războiului în februarie, i-a reamintit liderului ucrainean că, în pofida progreselor înregistrate în privinţa reformelor administrative şi în alte domenii, mai rămân multe de făcut.

Aţi făcut multe cu privire la consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de implementare a reformelor, pentru a lupta împotriva corupţiei, de exemplu”, a spus ea în conferinţa de presă comună, potrivit news.ro.

În schimb, preşedintele ucrainean a avertizat că ”toată Europa este o ţintă pentru Rusia, iar Ucraina este doar prima etapă a acestei agresiuni”.

De aceea, un răspuns pozitiv al UE la cererea ucraineană de aderare poate fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are un viitor”, a adăugat Zelenski.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *