Skip to content
Opinii & Analize

Decizia lui Klaus Iohannis: protejarea stabilității statului vs protejarea interesului personal

Că Laura Codruța Koveși este istorie este deja un fapt asupra căruia Puterea și Opoziția par a pica de acord. La câteva ore de la anunțul deciziei, jucătorii politici par să își împartă acum supremația pe ceea ce a fost decizia Președintelui Iohannis. Cu prudență sau mai năvalnici, după cum cred că stau pe valul aprecierii publice, care mai de care încearcă să transforme momentul într-un joc al poziționărilor politice pentru următoarea perioadă.

Însă ceea ce transcende acest joc al păunilor din politică este tocmai faptul că Klaus Iohannis a punctat decisiv în războiul pe care Liviu Dragnea l-a declanșat cu ceva vreme în urmă. Și asta, pentru că, după ce patimile și exaltarea politică se vor domoli (adică mai peste două – trei zile), rămâne un adevăr incontestabil:

Atunci când Klaus Iohannis a primit din partea Curții Constituționale o decizie care, în mod evident, nici nu îi convenea și nici nu îi era favorabilă, a hotărât să respecte legea. Cu întârziere, vor spune unii. Corect și poate justificat de situația explozivă ce a dominat România în ultima lună, dar a hotărât să respecte decizia Curții.

Ce face Liviu Dragnea când este pus în fața deciziei unei instanțe judecătorești nefavorabile? Decide să arunce România în aer: schimbă legislație, amenință oameni, dinamitează instituții. Liviu Dragnea nu poate accepta deciziile.

Poate că unii, luați de valul talibanismului de stânga sau de dreapta (egal de periculos!), se vor repezi să aducă critici momentului: timpul în care decizia a fost luată, felul în care a fost comunicată etc. Însă acțiunile politice ale celor doi oameni de prim rang în statul român ne fac să vorbim pe fapte, și nu pe supoziții. Fiecare a dovedit în ce crede și, mai ales, ce este dispus să facă pentru sine și pentru România.

Dar dincolo de asta, momentul conturează pentru România două direcții fundamentale: cea asumată astăzi de Klaus Iohannis, care pune legea și respectarea ei mai presus de conveniență și care ne arată că regulile sunt făcute să fie respectate chiar și atunci când ele nu ne convin. Și pe de altă parte, cea dramatică pentru viitor, deschisă de Liviu Dragnea  – omul decis să dinamiteze un stat pentru interesul propriu, să sacrifice legi, drepturi și libertăți, proceduri și instituții fundamentale în numele protecției personale.

După ce va trece emoția momentului și se vor consuma pasiunile celor ce prestează pe câmpul bătăliilor politice, va fi clipa în care se va vedea că decizia de astăzi a lui Klaus Iohannis a fost punctul de despărțire a apelor tulburi în care s-a scăldat până acum clasa politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *