Skip to content
Politică

Decizia majoră luată în Parlament privind parlamentarele din 2016. EXCLUSIV Secretarul general al PNL explică efectele măsurii

Comisia de Cod Electoral a decis ca principiu pentru viitoare lege electorală revenirea la votul pe listă şi renunţarea la sistemul de vot uninominal folosit la alegerile parlamentare din 2008 şi 2012, informează gândul.info.

Viitorii parlamentari vor fi aleşi din nou pe sistemul de listă sau proporţional, Comisia de Cod Electoral stabilind că la următoarele alegeri parlamentare se va renunţa la sistemul de vot uninominal. Practic se revine la formula ce a funcționat până în 2008.

" "

”Eu am mandat de la PSD să susţinem votul pe listă”, a spus Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei de Cod Electoral.

Şi liberalii au susţinut că vor sistemul de listă, dar vor cu menţinerea circumscripţiilor pentru Diaspora.

”Votul pe listă cu o circumscripţie pentru Diaspora”, s-a votat în unanimitate în Comisia de Cod Electoral.

Contactat de PSnews.ro, secretarul General al PNL, Marian Petrache a precizat că revenirea la votul pe listă întârește instituția partidului politic și responsabilizează orice formațiune politică.

”S-a dovedit ca votul uninominal n-a avut beneficiile pe care le așteptam, ba din contră, după cum s-a obsevat, avem un Parlament cu 20, 30 % mai mare decât cel oficial și am considerat că votul pe liste are avantaje, pe de-o parte al păstrării numărului stabilit prin lege de parlamentari, plus că întărește instituția numită partid politic.

Se mută centrul de greutate pe decizia partidului în ceea ce privește calitatea oamenilor propuși pentru funcțiile din Parlament.”, a precizat Marian Petrache pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *