Skip to content
Economie

Decizia Standard & Poor’s, analizată de Radu Soviani: S&P nu dă doi bani pe politica Guvernului României

Facebook

Analistul economic Radu Soviani a comentat, pe pagina sa de Facebook, decizia Standard&Poor’s de ”menținere a ratingului Romaniei la un bobarnac de junk și perspectiva negativa”. Analistul consideră că S&P ”nu dă doi bani pe politica Guvernului României (pe care o vede ,,puternic subestimând” efectele crizei)”. Iar singurul motiv pentru care nu am fost trimiși la junk, mai spune Soviani, este că ”deja plătim dobânzi MULT MAI MARI decât Grecia, în condițiile în care avem toate condițiile să plătim dobânzi mult mai mici (datoria publică mică)”.

”1. Sunt bucuros ca S&P nu ne-a retrogradat la categoria junk. Totusi, nimeni nu poate omite ca Romania se imprumuta deja la dobanzi mai mari decat Grecia, care e la junk. Dobanzile la 10 ani pentru Romania (care are datorie publică de sub 40% din PIB) sunt de 4,83% pe an, Grecia care are datorie publică de 196% din PIB, se imprumută la 2,05% pe an;

2. Principalul motiv pentru care S&P nu ne-a retrogradat la junk este dateria publică mică (sub 40% din PIB in 2019) pe care S&P o vede majorată la 43% din PIB in 2020. Adică, exact ceea ce vă spuneam: cât timp deficitul este finanțabil la prețuri rezonabile, România mai are loc să se împrumute. Problema este că dacă se împrumută și nu face nimic serios cu împrumuturile (politică a guvernării PSD continuată și amplificată de guvernarea de după noiembrie 2019), vom continua să ne împrumutăm mai scump și mai păgubos decât oricare alt stat;

3. BNR, prin refuzul de a reduce semnificativ ratele de dobândă împinge economia României într-o spirală a îndatorării din care cu greu vom mai ieși. Polonia se împrumută cu 1,46% pe an (are dobânda cheie de 0,1%) iar România se împrumută cu 4,83% pe an (are dobânda cheie de 1,75%). Cehia, care are dobânda cheie de 0,25% se împrumută cu 1,28% pe an;

4. Bunăvoința Standard & Poors, de a nu retrograda Romania la ,,junk” (în timp ce plătim dobânzi de hyper-junk) se bazează pe datoria externă încă mică. Exclusiv! Nu pe politicile economice. Este un semnal de alarmă serios pentru BNR astfel încât să reducă dobânzile din economie, în mod real și prin pârghii de piață și să înceteze a mai urmări alte scopuri decât economia națională.

5. S&P vede o contracție a economiei de 5,5% în anul 2020, de 3 ori mai mare decât contracția pusă în lege de guvern (-1,9%). Față de ceea ce vedea în decembrie 2019 (+3,5%) este o diferență de 9 (nouă) puncte procentuale.S&P vede ceea ce vă spun și eu din martie: scădere nominală a PIB. Cîțu spune că în 2020 PIB-ul României va crește cu 22,3 miliarde de lei. Deh… o ciozvârtă de 10 miliarde de Euro -diferenta dintre ce vede Florin si ce vede S&P (și un minus de 3 miliarde de Euro la buget – aferent aceste ,,ciozvarte”).

6. S&P a primit asigurări de la Guvernul României că va majora pensiile cu 10% în anul 2020. S&P vede că România va căuta ajutor la instituțiile financiare internaționale (FMI) după alegeri. Până atunci….

7. S&P apreciază pachetul de 3% din PIB promis pentru trecerea peste efectele crizei COVID drept ,,cel mai slab din regiune”. Adăugați la asta faptul că România are cea mai mare povară bancară pentru populație (cele mai mari dobânzi) din toată Uniunea Europeană. #grazieBNR.

8. S&P apreciază că deficitul bugatar va fi de 8% din PIB în 2020 (față de 6,7% dorit de autorități). Ceea ce va împinge datoria publică a României la cel mai ridicat nivel, vreodată: 43% din PIB;

Pe scurt și concluziv, opinia mea: S&P nu dă doi bani pe politica Guvernului României (pe care o vede ,,puternic subestimând” efectele crizei). Iar singurul motiv pentru care nu am fost trimiși la junk, ceea ce mă bucură enorm, este că deja plătim dobânzi MULT MAI MARI decât Grecia, în condițiile în care avem toate condițiile să plătim dobânzi mult mai mici (datoria publică mică). Subliniez, S&P ignoră total în raportul despre România mimarea BNR că ar fi redus ratele de dobândă. Și vede aproape dublarea șomajului, de la 3,9% la 7%, spre deosebire de guvernul României care spune că vom DOAR 37.000 de șomeri în plus, și o rată a șomajului de doar 4,4%. Estimez că până în alegerile parlamentare sau imediat după, S&P va constata inacțiunile BNR și ale politicilor fiscale, a veniturilor bugetare și a ajustărilor structurale, și ne va trimite la ,,junk”. Dobânzile lui Cîțu și Isărescu arată că suntem deja acolo”, a scris Radu Soviani pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *