Camera Deputaților a adoptat prin vot în plen, în calitate de cameră decizională, proiectul de Lege privind energia eoliană offshore, acesta urmând acum să fie trimis pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis. Adoptarea a reprezentat și jalon de îndeplinit de către România, asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
″România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore. Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei românești prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
″Chiar și în lipsa unui cadru normativ în acest domeniu și, implicit, în lipsa unei posibilități reale de a investi în acest domeniu, unii investitori în domeniul energiei regenerabile, străini și autohtoni, și-au anunțat deja intenția de a dezvolta proiecte eoliene offshore în Marea Neagră. Potențialul de energie eoliană offshore al României, astfel cum este acesta evaluat pe baza estimărilor Băncii Mondiale (BM), prezintă o capacitate teoretică de 76 GW, 22 GW sub formă de turbine fixe și 54 GW sub formă de turbine plutitoare. Din punctul de vedere al raportului cos-beneficiu, primele turbine care ar trebui instalate sunt cele fixe″, se arată în expunerea de motive a draftului de act normativ.
Potrivit sursei citate, în prezent, pentru îndeplinirea angajamentului inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ministerul Energiei colaborează cu BM în cadrul unui studiu intitulat Offshore Wind Roadmap for Romania, finanțat de Direcția Generală Sprijin pentru Reformele Structurale a Uniunii Europene, un prim proiect elaborat în marja acestui studiu fiind deja remis Ministerului Energiei, iar forma finală a acestuia urmând a se finaliza după ce consultanții BM vor integra observațiile transmise de entitățile române implicate în proiect. De asemenea, Ministerul Energiei derulează și un alt program de asistență tehnică, cu autoritățile din Statele Unite implicate în dezvoltarea, implementarea și monitorizarea cadrului legislativ pentru dezvoltarea proiectelor eoliene offshore de peste Ocean, iar în marja acestui program au avut loc discuții și au fost primite informații privind elementele considerate de partea americană ca fiind esențiale pentru dezvoltarea și implementarea unor astfel de proiecte.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News