Skip to content
Politică

Decizie de ultimă oră a BEC. „ E interzis!”

În mai multe secţii de votare din Bucureşti, formulare cu declaraţiile pe proprie răspundere au fost epuizate. Aceste formulare sunt folosite pentru cetăţenii din alte oraşe care votează în Bucureşti. Autorităţile ridică din umeri şi spun că vor remedia situaţia. Între timp, alegătorilor care au dorit să îşi printeze propriile declaraţii li se spune că nu le pot folosi şi că doar colile printate de autorităţi sunt valabile. Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ a declarat pentru gândul că legea nu interzice cetăţenilor să printeze propriile declaraţii, dar că BEC a interzis acest lucru printr-o dispoziţie.

În Bucureşti, la mai multe secţii de votare s-a constat că formularele tipizate cu declaraţiile pe proprie răspundere necesare pentru votul pe listele suplimentare au fost epuizate. Purtătorul de cuvânt al BEC a declarat că de distribuirea acestor formulare este responsabil prefectul capitalei Paul Nicolae Petrovan. În schimb, Ministerul de Interne a transmis că responsabilitatea pentru ca aceste tipizate să nu fie epuizate aparţine şefilor secţiilor de votare.

Potrivit Mediafax, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a precizat că preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să solicite din timp suplimentarea acestor formulare. „Pe parcursul procesului electoral, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să solicite din timp suplimentarea numărului de formulare, în momentul în care constată că acestea sunt insuficiente faţă de numărul de alegători”, a precizat ea.

Alegătorii care au dorit să-şi printeze propriile tipizate au constat în secţiile de votare că le este îngrădit dreptul la vot. Contactat de gândul purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că printr-o decizie a BEC s-a interzis alegătorilor să folosească propriile declaraţii chiar dacă printează modelul din Monitorul Oficial. Întrebat dacă legea interzice unui cetăţean să printeze şi să folosească formularul, Marian Muhuleţ a răspuns astfel: “Legea nu interzice. A fost o dispoziţie a BEC care prevede că aceste tipizate se distribuie numai în secţia de votare”.

În schimb, completarea declaraţiei pe propria răspundere se va putea face şi în afara secţiei de vot, a decis, duminică, Biroul Electoral Central, în urma unei sesizări a PMP făcută în condiţiile în care mai mulţi cetăţeni români s-au plâns de faptul că procesul de vot e îngreunat de procedura de completare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *