Skip to content
Politică

Decizie de ultimă oră a lui Klaus Iohannis: ”Așa ceva nu se face”

Noul Președinte al României, Klaus Iohannis, a făcut joi o precizare, pe pagina sa de socializare, privind un subiect care s-a rostogolit în media în ultimele 24 de ore.

Deși apăruse informații că Iohannis îl va invita pe Majestatea Sa Regele Mihai la învestirea în funcția de președinte al României, noul șef al statului ales explică faptul nu i-a adresat nicio invitaţie Regelui Mihai de a participa la ceremonia din 21 decembrie de la Cotroceni, invocând că „pur şi simplu aşa ceva nu se face”.

Iohannis precizează că informaţia „eronată” a fost preluată de unele instituţii de presă de pe o pagină de Facebook care nu îi aparţine

Într-o postare pe contul său oficial de Facebook, Klaus Iohannis, preşedintele ales al României, precizează că nu i-a adresat nicio invitaţie Majestăţii Sale Regale Mihai I de a participa la ceremonia sa de învestire în funcţia de şef al statului dintr-un motiv simplu – „aşa ceva nu se face”.

„Ieri, la Palatul Elisabeta, am avut o întâlnire emoţionantă cu Majestatea Sa Regele Mihai I şi cu Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu.

Nu cred că e o întâmplare faptul că sunt primul Preşedinte ales al României care, înainte de învestire, face o vizită Familiei Regale. Îmi doresc foarte mult ca, în mandatul meu, relaţia cu Casa Regală să fie una instituţională şi protocolară, nu de tip executiv sau de colaborare.

Evenimentele publice din ultimii ani în care a fost implicată Casa Regală arată că rostul ei nu s-a încheiat: dimpotrivă, românii îşi arată admiraţia şi recunoştinţa pentru eforturile ei.

Sper că naţiunea română va vedea în continuare în Familia Regală o sursă de mândrie, identitate şi continuitate. De aceea, am toate motivele să cred că respectul românilor pentru Coroană va fi mai profund şi mai cuprinzător în anii următori.

Precizare: unele instituţii de presă au relatat ieri că l-aş fi invitat pe Regele Mihai la ceremonia mea de învestire. Informaţia eronată a fost preluată de pe o pagină de Facebook care nu îmi aparţine. Nu am adresat o astfel de invitaţie pentru că pur şi simplu aşa ceva nu se face”, a punctat Iohannis pe facebook.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *