Skip to content
Politică

Decizie de ultimă oră a lui Macovei privind candidatul „ofițer acoperit”

" "

După declarațiile președintelui Traian Băsescu conform cărora ar exista printre prezidențiabili un fost ofițer sub acoperire, Monica Macovei a luat o decizie în acest sens.

Europarlamentarul cere Parlamentului să clarifice de urgență informațiile lansate în spațiul public de către președintele Traian Băsescu privind un posibil  candidat „ofițer acoperit”.

" "
" "

În acest sens, Macovei  a trimis astăzi, 12 septembrie 2014, președinților comisiilor parlamentare de control al activității SRI și SIE, o scrisoare prin care le solicită să se sesize „de urgență” pentru a clarifica afirmațiile Președintelui României că în rândul actualilor candidați la președintie ar exista “ofițeri sub acoperire”.

Solicitarea vine după ce ieri Monica Macovei a cerut verbal comisiilor permanente de control al SRI și SIE să clarifice aceste afirmații.
„Ar fi un lucru foarte grav și un atentat la democrație în România ca viitorul președinte să fie «ofițer sub acoperire»”, a afirmat Monica Macovei în scrisoarea trimisă președinților comisiilor parlamentare.

Monica Macovei susține că „afirmațiile președintelui trebuie clarificate instituțional”, motiv pentru care comisiile de control al SRI și SIE trebuie să-i audieze pe directorii celor două servicii de informații pentru a afla adevărul.

„Avem servicii de informații care s-au reformat în procesul de aderare și colaborare cu NATO, iar în timp au dat dovadă de profesionalism, apreciat inclusiv de partenerii externi”, a susținut Monica Macovei.

„ Afirmațiile că, într-un fel sau altul, serviciile de informații românești ar fi implicate în procesul electoral vulnerabilizează aceste instituții și discreditează munca atâtor profesioniști care veghează la securitatea României”, se mai precizează în scrisoarea trimisă de Monica Macovei președinților comisiilor parlamentare.

Monica Macovei susține că este de datoria comisiilor parlamentare să evite decredibilizarea SRI și SIE și să asigure “cetățenii români și partenerii externi că procesul democratic din România nu este viciat, iar viitorul președinte al României nu va fi un „agent acoperit”, va fi ales de oameni și va lucra pentru oameni”. 
Monica Macovei este candidat independent la președinția României și a respins categoric că ar fi „ofițer sub acoperire”.

Monica Macovei este cea care a introdus în legea 247/2005, care modifică Statutul magistraților, prevederea că judetorii și procurorii “nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații“.

Prezentăm integral scrisorile adresate președinților celor două comisii parlamentare, înregistrate astăzi la Parlament.

Scrisoare Monica Macovei către Parlament ref candidat „ofițer acoperit”

6 comentarii la “Decizie de ultimă oră a lui Macovei privind candidatul „ofițer acoperit”

 1. Pai tot Baselu a zis ca-i va dezbraca pe toti. Acum Parlamentul ce sa faca, sa-i verifice pe toti prin comisii daca au izmene care sa-i placa lui ? Plus ca pana acum nu s-au depus candidaturile. Adica, si daca ar fi printre ei un ofiter acoperit, inca nu a comis nimic. In fapt, in afara de Macovei, mai este cineva stresat de problema asta falsa ? Basescu poate sa spuna maine ca a glumit, ha, ha, ha. Sau ca o fi fost sub influenta bauturilor alcoolice, cum a mai spus. Oricum, nu-l mai baga nimeni in seama.

 2. Doamna Macovei se face ca nu stie(?) care sunt sanctiunile pentru devoalarea unui agent.
  Daca se dovedeste ca Ponta este agentul(cam aici vrea cumatra sa ajunga) parerea mea este ca dl.Ponta va castiga la pas Presedentia.
  Este o rusine sa fi agent in favoarea tarii tale? cred ca nu!
  Base a aruncat povestea ca sa se estompeze pensionarea doamnei magistrat care lucra la dosarul „Gala Bute” in care toate probele conduc catre presedinta PMPului.
  Dnul Obreja a cazut de fazan.

 3. Nici un serviciu secret nu si-ar deconspira un agent. Daca ar face-o, s-ar deconspira si misiunea pe care a avut-o. Asta ar insemna un SCANDAL IMENS pentru tara. Basescu, dupa afirmatia asta, ar cam trebui sa-si teama pielea pentru ca sefii serviciilor secrete care i-au dezvaluit acest lucru pot ajunge in fata Curtii martiale pentru inalta tradare de manuta cu base (asta in cel mai bun caz). De obicei serviciile (mai ales cele americane si israeliene) rezolva problema mai ”profesionist” – un accident, un infarct, o iradiere etc…Cred ca Base era tare pe ”ulei” de a putut declara astfel de tampenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *