Sancțiunile pentru unele abateri de la obligațiile privind utilizarea sistemului electronic de declarare e-Transport vor fi suspendate până la 31 martie, iar sancțiunea suplimentară privind confiscarea mărfurilor va fi modificată, prin instituirea unui sistem de aplicare graduală în perioadă de 12 luni, respectiv doar amendă la prima abatere, amendă plus confiscarea într-un procent de 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate în cazul contribuabililor aflați la a doua abatere, plus o confiscare de 50% la cea de-a treia abatere și 100% abia la a patra abatere, conform unei ordonanțe de urgență care este adoptată azi de către Guvern. O perioadă de 12 luni fără abateri, resetează sistemul de aplicare graduală.
”Adoptăm și alte măsuri preluate tot de la mediul privat pentru a eficientiza sistemul RO e-Transport și a nu genera blocaje în activitatea companiilor”, a anunțat premierul Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Într-un proiect pus pe site-ul Ministerului Finanțelor în octombrie, era prevăzută suspendarea sancțiunilor până la 31 decembrie 2024, însă proiectul care a intrat în ședința Guvernului a stabilit un nou termen, 31 martie 2025. De asemenea, față de proiectul inițial a fost modificat sistemul gradual de confiscare, inclusiv prin introducerea unui sistem de 12 luni de resetare.
Sancțiunile suspendate sunt cele pentru netransmiterea coordonatelor GPS în e-Transport și nerespectarea obligației de a pune codul UIT la dispoziția conducătorului auto.
Firmele au obligații privind declararea în e-Transport a transporturilor de mărfuri, iar datele sunt folosite de către ANAF, Vama și Poliție pentru a verifica trasabilitatea mărfurilor transportate.
Ministerul Finanțelor a anunțat, printr-un comunicat, încă de la 1 septembrie că a decis ca netransmiterea coordonatelor GPS în sistemul e-Transport să fie sancționate doar începând cu 1 ianuarie 2025.
Pentru a asigura instrumentele necesare atingerii scopului urmărit prin implementarea sistemului RO e-Transport, au fost introduse prevederi prin care se creează posibilitatea utilizării de către organele de control ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală a unor informații colectate/ deținute de companiile naționale și societăților naționale cu capital integral de stat.
„Având în vedere numeroasele solicitări ale operatorilor economici adresate Ministerului Finanțelor și ANAF, atât în scris, cât și în cadrul întâlnirilor care au avut loc la sediul ministerului cu reprezentanții mediului de afaceri, care au fost impactați prin aplicarea sancțiunile impuse pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de e-Transport și care, consideră aceștia, sunt disproporționate în raport cu obiectivul combaterii fraudei în domeniul TVA, cu luarea în considerare a esenței normei legale care vizează caracterul ilicit al operațiunilor economice/trasabilitatea bunurilor cu risc fiscal, respectiv neînregistrarea/nedeclararea vădit ilegală a surselor de impozitare, chiar și fără codul unic de identificare (UIT), se impune asigurarea unui echilibru just între interesele în concurs, respectiv păstrarea proporționalității sancțiunilor în raport cu gravitatea faptei”, arată Ministerul Finanțelor.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News