Skip to content
Politică

Decizie grea pentru fostul premier moldovean. Filat a primit mandat de arest preventiv

Fostul premier moldovean, Vlad Filat, a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Buiucani.

„Au fost nişte situaţii tensionate, iar pentru a asigura buna funcţionare a procesului a fost nevoie de mascaţi. A fost o cerere prin care s-a solicitat ca depoziţia să fie analizată în lipsa lui. Motivul invocat este că nu se simte bine, respectiv este dreptul lui. Este o procedura foarte lungă, trebuie să verificăm fiecare declaraţie. Documentăm fiecare document. Peste 30 de zile vom vedea ce vom face”, a declarat procurorul CNA, Adriana Beţişor.

„Ne pare rău că deliberarea a durat asa mult. Instanţa a emis încheierea prin care a stabilit şi aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile pentru domnul Filat. De regulă şi legal este ca avocaţii să nu comenteze aceste decizii. Vreau doar să vă spun că cu certitudine urmează ca avocaţii, echipa noastră, să meargă mai departe. Următoarea intanţă este Curtea de Apel. Iar dacă şi acolo va fi menţinut arestul preventiv, vom merge la CEDO. Fac două declaraţii: Dl Vlad Filat a depus o plângere penală împotriva lui Ilan Shor care a oferit declaraţii false, în dovedirea acestora au fost anexate acte care confirmă aceste lucruri. Iar în al doilea rând o să mă refer la publicarea în presă a actelor de urmărire penală care au afectat grav dreptul de apărare a domnului Filat. S-a încălcat prezumţia de vinovăţie. Noi sperăm că organele de drept se vor autosesiza şi vor porni o cauză penală pentru a depista cine se face vinovat de aceste lucruri. Vlad Filat a depus o cerere prin care a solicitat ca sentinţa să aibă loc în absenţa lui. El a invocat că are tensiune arterială înaltă„, a declarat avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa.

Amintim că fostul premier Vlad Filat are statut de învinuit în dosarul de corupție, în care valoarea bunurilor primite ar fi de 250 de milioane de dolari. Filat a fost reţinut joi de către ofiţerii CNA pentru 72 de ore, după ce 79 de parlamentari au votat, la solicitarea procurorului general, Corneliu Gurin, lipsirea acestuia de imunitatea de deputat. Liderul PLDM este acuzat de corupere pasivă şi de trafic de influenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *