Toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi grași trans nesaturați din alimente, potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană.
Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021, notează hotnews.ro.
DOCUMENT „Caracatița” corupției din Ministerul Transporturilor. Un secretar de stat, acuzat că ar fi protejat de controale două companii private
VIDEO Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Mă bucur că am putut să mă vaccinez și să dau încredere românilor
Coaliția de guvernare se va rupe până în toamnă, susține Daniel Zamfir (PSD): ”E un haos de nedescris”
Traian Băsescu s-a vaccinat și el la centrul de la Spitalul Militar Carol Davila
Ce categorii de elevi vor putea face în continuare școală online, după 8 februarie
Regulamentul CE devine obligatoriu în toate statele membre la finalul acestei luni. Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.
Concret, regulamentul CE prevede că toate statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare.
Un proiect de lege inițiat de senatorul USR Adrian Wiener, ce conține prevederi identice cu regulamentul proaspăt aprobat de Comisia Europeană, este blocat de un an și jumătate în Parlamentul României .
Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat reducerea cantității de acizi trans din alimente, arătând că cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa sunt legați de dietă .
Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca Bruxelles-ul să impună o regulă în acest sens. În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.
Regulamentul adoptat pe 24 aprilie de Comisia Europeană prevede că:
Articolul 1 : Conținutul de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală, din alimentele destinate consumatorului final și din alimentele destinate vânzării cu amănuntul, nu depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
Articolul 2 : Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
Articolul 3 : Partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.
Articolul 4 :
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării (25 aprilie – n.red.) în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Produsele alimentare care nu sunt conforme cu prezentul regulament pot continua să fie introduse pe piață până la 1 aprilie 2021.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 24 aprilie 2019.
În partea B din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 se inserează următorul tabel:
PARTEA B : Substanțe limitate
Substanță limitată : Acizi grași trans, alții decât acizii grași trans prezenți în mod natural în grăsimea de origine animală.
Condiții de utilizare : Maximum 2 grame la 100 g de grăsime în alimentele destinate consumatorului final și în alimentele destinate vânzării cu amănuntul.
Cerințe suplimentare : Operatorii din sectorul alimentar, care furnizează altor operatori din acest sector alimente care nu sunt destinate consumatorului final sau vânzării cu amănuntul, se asigură că acestor operatori din sectorul alimentar le sunt furnizate informații cu privire la cantitatea de acizi grași trans, alții decât acizii grași trans care se găsesc în mod natural în grăsimile de origine animală, în cazul în care cantitatea respectivă depășește 2 grame la 100 g de grăsime.
Senatorul și medicul Adrian Wiener atrăgea atenția, în expunerea de motive a proiectului de lege pe care l-a inițiat, că alimentele bogate în acizi grași trans nesaturați (AGTN) sunt asociate cu apariția unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, obezitatea, neoplaziile (tumori canceroase) și Alzheimer.
„Aportul caloric zilnic mai mare de 2 grame provenit din AGTN crește riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, mai mult decât orice alt macro-nutrient„, se arăta în expunerea de motive a inițiativei legislative.
De asemenea, pe piața europeană există în acest moment produse care conțin acizi grași trans nesaturați chiar și în proporție de 40-50%. Acestea sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană, atrăgea atenția senatorul USR, în expunerea de motive a proiectului legislativ, citând studii și rapoarte realizate la nivel european.
Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca Bruxelles-ul să impună o regulă în acest sens, se mai arăta în expunerea de motive ce însoțea proiectul de lege inițiat de Adrian Wiener. Letonia a notificat în 2015 UE în legătură cu impunerea unei măsuri similare, iar în Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.