Skip to content
Societate

Decizie neaşteptată a instanţei în cazul terenului pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa şi Ambasada SUA! Puiu Popoviciu rămâne în continuare proprietar

profit.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat vineri, 12 iunie 2020, decizia de confiscare de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a celor 224 de hectare de teren din Băneasa și a trimis cazul spre rejudecare la Curtea de Apel București (CAB), potrivit minutei ÎCCJ. Decizia este cu atât mai surprinzătoare cu cât pe 14 mai 2020 un alt complet al ÎCCJ respinsese o contestație a omului de afaceri Puiu Popoviciu față de executarea deciziei de confiscare, transmite G4media.

”Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță, respectiv la Curtea de Apel Bucureşti. Desfiinţează formele de executare a măsurilor asigurătorii luate prin sentinţa penală atacată. Respinge, ca rămase fără obiect, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii luate prin aceeași sentință. Respinge, ca nefondate, cererile de ridicare a măsurilor asigurătorii instituite în cursul urmăririi penale în dosarul nr. 206/P/2006, pe care le menține”, se menţionează în motivarea deciziei Înaltei Curți.

Pe 28 decembrie 2018, judecătorul Corneliu Bogdan Tudoran de la Curtea de Apel București a decis confiscarea de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa, pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA.

În dosarul Băneasa, Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani de detenție efectivă, în august 2017. Acum, omul de afaceri se află la Londra, în procedură judiciară privind predarea către România. În iulie anul trecut, o curte din Regatul Unit a decis predarea lui Popoviciu la București, însă sentința nu este definitivă și se așteaptă judecarea recursului declarat de omul de afaceri.

Magistratul (între timp pensionat) Corneliu Bogdan Tudoran – cel care l-a condamnat pe Popoviciu la 9 ani de detenție, în primă instanță, la CAB, în ianuarie 2016, și cel care a emis decizia de confiscare din decembrie 2018 – a fost vizat de mai multe articole de presă. Potrivit sursei citate, Tudoran a fost pus sub acuzare pentru presupuse fapte de corupție de Secția Specială, dosarul fiind la procuroarea Mihaela Iorga Moraru, însă ancheta stagnează cu fostul judecător în calitate de suspect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *