Skip to content
Politică

Decizii în coaliție: Pensiile cresc de la 1 ianuarie, iar cele sub 3.000 de lei scapă de impozitare. Soarta pensiilor speciale se decide săptămâna viitoare

Inquam Photos / Octav Ganea

Autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Conform surselor TVR, pragul ar urma să fie de 3.000 de lei, iar săptămâna viitoare se stabilesc în coaliție pragurile de impozitare pentru pensiile speciale.

„Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a arătat ministrul de Finanţe în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern.

Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele atât cu privire la sistemul public cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.

„Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă”, a subliniat şeful de la Finanţe.

Adrian Câciu a precizat, în context, că această analiză va fi prezentată coaliţiei de guvernare în următoarele săptămâni având în vedere că acum prioritară este rectificarea bugetară.

„Nu aş vrea să naştem praguri orientative (pentru scutirea de impozit a pensiilor, n.r.) fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite”, a mai spus ministrul de resort.

Pe de altă parte, acesta a precizat că pensiile se vor majora la începutul anului viitor.

„Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an. Cu siguranţă o creştere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin în al doilea semestru să fie compensată”, a mai spus sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *