Decizii la nivel european pentru sprijinirea agricultorilor. Dan Nica: „Răspunsul trebuie să fie precis și clar”

Dan Nica, sursa foto: Dan Nica, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Dan Nica, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul PSD Dan Nica a vorbit în cadrul emisiunii Be EU despre situația agricultorilor, subliniind că este nevoie de un plan european care să răspundă nevoilor agricultorilor, inclusiv prin acordarea de facilități pentru creditare și limitarea importurilor din țările non-UE.

Comisia Europeană lucrează la soluții pentru creșterea finanțării pentru Politica Agricolă Comună, un program de subvenţii cu o valoare de 60 de miliarde de euro pe an.

Asta la cererea miniștrilor europeni ai Agriculturii, care susţin că doar aşa vor putea fermierii să facă faţă noilor condiţii de piaţă.

Europarlamentarul PSD Dan Nica susține că acest plan ar trebui să asigure distribuirea fondurilor europene în mod egal între statele membre, eliminând discrepanțele în subvențiile acordate agriculturii.

Dacă agricultorii sunt în stradă la Bruxelles, la Paris, la Madrid, la Berlin, la București, este o chestiune profund greșită la nivelul UE. Hai să vedem care este răspunsul european.

Ei vin și spun din motivele: război în Ucraina, război în Orientul Mijlociu, Marea Roșie, toate aceste lucruri au contribuit la o prăbușire a prețurilor și acest lucru a făcut ca mulți dintre agricultori să aibă dificultăți financiare uriașe.

Este nevoie de un plan european care să răspundă solicitărilor noastre. Dacă se întâmplă ceva rău în agricultură prețurile cresc și tot noi plătim.

Trebuie acordat facilități pentru creditare, poate să oprim puțin din importurile care vin din țări care nu sunt membre UE. Am spus că acest lucru va veni ca un răspuns așteptat de toată lumea.

România, câți bani poate da de la buget pentru agricultori și câți bani poate să dea Germania?

Evident că Germania poate da de 100 de ori mai mult. Este important să avem acest program cu fonduri europene care să fie distribuie la toată lumea în mod egal. Terminăm cu povestea diferența de subvenție pe hectar România față de Franța, Spania, Italia, Germania, etc. ca să fim pe aceleași criterii de competiție.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: