Skip to content
Politică

Declarația surpriză de la ministeriala NATO de la București: „Nu a fost o critică, ci un îndemn”

Inquam Photos / Octav Ganea

Miniştrii de externe din cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar şi din ţări partenere, s-au reunit zilele acestea la Bucureşti să discute despre cele mai urgente probleme ale blocului militar chiar în vecinătatea unui război de agresiune fără precedent în Europa ultimelor opt decenii. Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de Bucureşti, după Summitul din 2008.

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre declarațiile făcute de Antony Blinken, secretarul de stat al SUA și Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. În viziunea politologului, un punct foarte important din discursul lui Blinken a fost cel legat de lupta anti-corupție din România.

„Domnul Blinken a făcut și o declarație interesantă legată de politica internă românească și de lupta anti-corupție, nu doar cele legate de problemele geostrategice și de NATO. Acesta a exprimat interesul Statelor Unite de a urmări progresele pe care România le face în lupta anti-corupție. Acesta este un fel de avertisment pe care ministrul de externe american l-a lansat. În rest, declarațiile celor doi erau cât se poate de firești. Altfel spus nu sunt surprinzătoare. Nu este niciun fel de schimbare în ceea ce privește poziția SUA și NATO în ceea ce privește susținerea Ucrainei și susținerea României în ceea ce privește flancul estic și prezența trupelor aliate pe teritoriul României”, a spus politologul

Acesta a mai spus că Statele Unite monitorizează cu atenție progresele făcute de România în ceea ce privește statul de drept.

„Domnul Blinken a vorbit despre lupta anti-corupție pentru că există în continuare îndoieli că această luptă va fi continuată până la capăt și este un avertisment prietenesc pe care Statele Unite îl lansează României că trebuie să continue lupta împotriva corupției și să sprijine instituțiile care sunt menite să ducă până la capăt această luptă. Deci nu este o critică, este un îndemn. Este evident că SUA monitorizează cu atenție progresele făcute de România în ceea ce privește statul de drept și în ceea ce privește statul de drept lupta împotriva corupției este esențială”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

În final, politologul a spus că evenimentul este unul important pentru România, iar ceea ce se întâmplă la București este de fapt un pas în punerea în aplicare a strategiei care a fost discutată la Madrid.

„Acest eveniment este cu siguranță unul important. De fapt vorbim despre două evenimente, amandouă sunt importante și simbolice. Pe de o parte, ministeriala NATO la care sunt învitați și miniștri de externe ai Moldovei, Georgiei, Ucrainei și Bosniei. Dar avem și întâlnirea experților, în care se vor discuta mai mult scenarii despre posibilitatea ieșirii din acest impas geostrategic. Deci va fi o întâlnire iarăși cât se poate de interesantă și care ar putea pregăti dosarele pentru viitoarele întâlniri ministeriale.

Ceea ce se întâmplă la București este de fapt un pas în punerea în aplicare a strategiei care a fost discutată la Madrid, la summit-ul NATO și evident România are recunoscută importanța geostrategică pentru că România este prima țară care ar putea să fie în contact direct cu Rusia, în măsura în care Rusia își va îndeplini obiectivele militare în Ucraina. Așa că discuțiile legate nu doar despre o prezență sporită, ci și despre prepoziționarea unor arme astfel încât agresorii, în cazul nostru Rusia, să fie descurajate, sunt importante. Este un mesaj important transmis Rusiei pentru că ceea ce încercăm este să descurajăm Rusia să facă astfel de acțiuni. Sprijinul Ucrainei ar trebui să dovedească Rusiei că nu poate să schimbe harta lumii fără să existe consecințe”, a conchis politologul.

Agenda ministerialei NATO de la București

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va prezida reuniunea miniştrilor de Externe ai Alianței Nord Atlantice, care începe marți la ora 14.00, la București. De asemenea, secretarul de stat Antony J. Blinken se va afla în România, în perioada 28 – 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de externe ai NATO.

La Reuniunea de la Bucureşti vor participa și miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizaţie.

Reuniunea de la Bucureşti se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecţia infrastructurii critice şi eforturile NATO de a construi capacitatea şi de a consolida rezilienţa în Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Miniștrii de externe ai statelor NATO vor reitera unitatea statelor aliate pentru adaptarea Alianței la noile realități în care Rusia reprezintă cel mai important risc la adresa securității euroatlantice, așa cum a fost definit în noul concept strategig adoptat la Madrid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *