Deputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu-Mare, cere ca UDMR să iasă de la guvernare, spunând că vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, și ministrul mediului Tanczos Barna (UDMR) „au aplaudat și susținut politica lui (Viktor – n.red.) Orban” în cadrul vizitei premierului Ungariei la Băile Tușnad, unde a ținut un discurs împotriva „amestecării” rasiale dintre europeni și non-europeni. De asemenea, liderul PSD Marcel Ciolacu declarat că se aştepta la o reacţie imediată din partea şefului UDMR, Kelemen Hunor, şi că va exista o discuţie în Coaliţie cu privire la acest subiect. La rândul său, Nicolae Ciucă a calificat declarațiile premierului maghiar drept ”nedorite”.
„Lucrurile sunt foarte simple. Din punctul meu de vedere, Viktor Orban nu are ce căuta în România în afara vizitelor oficiale, atunci când e invitat de premier, Președinte sau Parlament. Până la urmă nici asta nu este marea problemă. Problema e la noi. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Faptul că miniștrii ai Guvernului României au aplaudat și susținut politica lui Orban, asta de-abia este o mare problemă pentru noi, pentru România. E clar că e obligatorie o evaluare din punctul ăsta de vedere. Cred că soluția în momentul de față este ieșirea UDMR de la guvernare.
Nu poți să fii vicepremierul României, să fii ministru în Guvernul României, să cânți imnul altui stat, care evident că vizita lui Orban a avut țelul separatist și de altă natură de a promova gândurile și acțiunile Rusiei. Trebuie să ne înțelegem, nu l-am avut de fapt doar pe Viktor Orban în România, l-am avut pe Putin, o portavoce a lui Vladimir Putin pe care l-am avut în Transilvania. Acesta a transmis ceea ce transmite Rusia de câteva luni încoace sau de câțiva ani încoace.
Vicepremierul României nu mai poate să prezinte credibilitate. Este o părere personală ca parlamentar, ca președinte al PNL Satu Mare.
Poate greșim noi, reprezentanții celorlalte partide. Dar să nu uităm că domnul Eckstein-Kovács, care nu demult a fost membru marcant al UDMR a condamnat această acțiune. Domnul Tanczos Barna și domnul Kelemen au arătat clar că susțin ceea ce domnul Orban a declarat. Adică noi astăzi și majoritatea românilor este oripilată de ce a putut să spună acolo premierul Ungariei și domnul Barna Tanczos împreună cu domnul Kelemen aplaudau. Adică vicepremierul și un ministru aplaudau toate acele lucruri care s-au spus acolo.
A mai fost un lucru foarte grav, adică un premier al unui alt stat care se află într-o vizită în România să numească «drogați» câteva persoane care cu bun simț au mers și au arătat un banner pe care scria foarte elegant, nu era nimic imoral, nu era nimic ilicit, că «Transilvania este pământ românesc», așa cum și este. Acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. În mod clar UDMR și-a arătat din nou fața.
Aici va trebui în mod clar această situație gândită la rece. Foarte mulți am fost nemulțumiți de ceea ce s-a spus acolo. Nu putem accepta în continuare această politică separatistă pe care o duce UDMR.
UDMR trebuie să se hotărască. Este la guvernare în România sau este la guvernare la Budapesta?”, a declarat Adrian Cozma, deputat PNL de Satu Mare, la emisiunea „Studio Politic” de la Digi24.
Acesta spune că va cere „la prima ședință” în cadrul PNL ca UDMR să iasă de la guvernare.
Ciolacu așteaptă o reacție de la Kelemen Hunor
Liderii coaliției, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut primele reacții față de declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban, în România.
Şeful Executivului a arătat că astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate şi a precizat că doreşte, din inima Ardealului, să întărească mesajul său pentru toleranţă, pentru înţelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene.
”Românii sunt un popor primitor şi s-a văzut asta în contextul războiului de la graniţă. România este percepută ca o ţară unde trăiesc laolaltă mai multe etnii şi trăiesc foarte bine, trăiesc în linişte şi în pace. Astfel de declaraţii nedorite nu îşi au locul într-o Europă unde 27 de ţări trăiesc în pace şi prosperitate”, a spus premierul.
Nicolae Ciucă a continuat: ”Aici, din inima Ardealului, doresc să întăresc mesajul meu pentru toleranţă, pentru înţelepciune, pentru solidaritate, pentru respectarea valorilor europene şi am convingerea că noi toţi, uitându-ne în istorie, putem să înţelegem că ceea ce ne uneşte este mult mai important şi mai benefic decât ceea ce ne dezbină”.
”O declarație incalificabilă”
De asemenea, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că se aştepta la o reacţie imediată din partea şefului UDMR, Kelemen Hunor, şi că va exista o discuţie în Coaliţie cu privire la acest subiect.
„Sunt două lucruri diferite. În primul rând, cred că putea să urce şi pe Himalaya sa facă astfel de declaraţii, importantă este gravitatea declaraţiilor, faptul că un lider al unui stat membru al UE aduce anumite declaraţii împotriva NATO şi UE, cred că este cel mai în măsură să răspundă. Cealaltă declaraţie, este incalificabilă pentru un om politic, în anul 2022, să faci o astfel de declaraţie, cu atât mai neinspirată, să fie pe teritoriul României”, a declarat Marcel Ciolacu.
În ceea ce priveşte participarea şefului UDMR la conferinţa de presă în cadrul căreia, premierul maghiar şi-a ţinut discursul, preşedintele PSD a spus că nu a discutat cu liderul UDMR.
„Eu mă aşteptam de la domnul Kelemen Hunor, să aibă o reacţie, dânsul personală, imediată după o astfel de declaraţie”, a mai spus Ciolacu.
„O să avem o discuţie în cadrul Coaliţiei. Declaraţia a fost jignitoare, a fost o jignire, în special adusă românilor, mi-aş fi dorit să nu fie făcută pe teritoriul României, dar, indiferent, efectele sunt aceleaşi”, a mai spus Ciolacu.