Skip to content
Republica Moldova

UPDATE Tensiuni în Republica Moldova: a căzut Guvernul Maia Sandu

Foto: Guvernul Republicii Moldova

UPDATE 13:41

Declarațiile Maiei Sandu, după ce Guvernul său a fost demis prin moțiune de cenzură:

" "
" "

„Mi-aș fi dorit să facem mai multe pe reforma justiției. Aș fi vrut să avem adoptată legea justiție, dar nu există voință politică pentru lucruri serioase. Noi o să continuăm să muncim pentru oameni, să luptăm pe baricade și la Guvern, dacă ne-ar fi fost oferită această posibilitate. Acum trebuie să scăpăm de următoarea urgie care se conturează și încearcă să acapareze instituțiile statului. Noi suntem pentru reforma justiției și problema a fost că Igor Dodon și PSRM nu au susținut reforma justiției. Nu avem să discutăm altceva cu oameni care nu sprijină cea mai importantă reformă”.

UPDATE 13:00

Guvernul Maia Sandu – învestit în urmă cu mai puțin de 5 luni – a picat, miercuri, prin moțiune de cenzură. Cu votul deputaților din Partidul Socialiștilor, susținuți de Partidul Democrat, moțiunea de cenzură înaintată de socialiștii președintelui Igor Dodon a trecut.

Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după decizia Maiei Sandu de a modifica legea procuraturii, ea fiind criticată dur de socialiștii președintelui Igor Dodon.

————————————

​Parlamentul moldovean are programată, marți dimineață de la ora 10.00, o ședință în care urmează să dezbată moțiunea depusă de socialiști după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pe o lege care prevede că premierul este cel care propune candidații pentru șefia parchetelor, potrivit Unimedia . Soarta guvernului depinde de voturile Partidului Democrat, cel care a fost la guvernare până în vara acestui an, dat jos de alianța constituită de socialiști și pro-europeni pentru „dezoligarhizarea” țării.

Criza politică majoră de la Chișinău s-a declanșat după decizia Maiei Sandu de a modifica legea procuraturii, ea fiind criticată dur de socialiștii președintelui Igor Dodon.

Pentru a rezolva situația, Maia Sandu a propus luni să trimită spre avizare Comisiei de la Veneția modificările la Legea Procuraturii, după ce socialiștii își vor retrage moțiunea de cenzură.

Deputatul socialist Vasile Bolea a spus că fracțiunea PSRM nu acceptă propunerea Maiei Sandu. Unica ieșire din criza politică, creată de Maia Sandu, este să-și retragă proiectul de asumare de răspundere, în caz contrar, la următoarea ședință a Parlamentului, va fi dezbătută moțiunea de cenzură”, a declarat Vasile Bolea, după ședința fracțiunii PSRM.

Maia Sandu a mai declarat că își va asuma angajamentul public să nu expedieze lista scurtă de candidați către Consiliul Superior al Procuraturii înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi.

Succesul moțiunii depinde de votul parlamentarilor Partidului Democrat care s-a aflat la guvernare până în luna iunie a acestui an, când a fost dat jos de alianța neobișnuită dintre socialiști și blocul pro-european condus acum de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Democrații nu au spus încă ce vor face la moțiune, dar un parlamentar ACUM, Mihai Popșoi, susține că 10-15 membri PD din legislativ vor vota pentru dărâmarea guvernului.Pentru ca Guvernul Sandu să pice, este necesar votul a 51 de deputați.

Socialiștii au 36 de parlamentari, respectiv mai au nevoie de încă 15 voturi, notează Agora.md . Deși democrații au spus, inițial, că vor susține „orice altă propunere de demitere a Executivului”, luni, deputatul PD Sergiu Sîrbu nu s-a mai arătat atât de categoric.

Prezent la comisia juridică, acesta a spus că „votul politic nu s-a decis încă”. Dacă fracțiunea PD, care numără 30 de deputați, va susține moțiunea de cenzură, Guvernul Sandu ar putea pica cu aproape 2/3 din voturile deputaților.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *