Declinul democrației la nivel global: „Cea mai lungă recesiune democratică”

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Declinul democrației la nivel global se adâncește, arată un raport recent publicat de către IDEA International, institutul internațional pentru democrație și asistență electorală. Raportul a dezvăluit că aproape jumătate dintre țările lumii se confruntă cu o deteriorare a sistemelor democratice, reprezentând astfel cea mai lungă „recesiune democratică” din ultimele decenii.

Anul acesta reprezintă al șaselea an consecutiv în care mai multe țări au înregistrat declin democratic decât progrese. Acest declin se bazează pe multiple indicatori democratici, cum ar fi libertățile civile, independența judiciară și participarea politică. Bazele democrației par să slăbească în întreaga lume, cu probleme care variază de la alegeri viciate până la restricționarea drepturilor cetățenești.

Din cele 173 de țări studiate, 85 au înregistrat rezultate slabe la cel puțin unul dintre „indicatorii-cheie ai performanței democratice” în ultimii cinci ani. Raportul arată un declin notabil în ceea ce privește reprezentarea, în special în domeniul alegerilor și funcționarea parlamentelor, precum și în principiul statului de drept, inclusiv independența sistemelor judiciare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: