Skip to content
Politică Video

Decontul măsurilor populiste vine curând! Avertismentul președintelui CCIR / EXCLUSIV

business-review.eu

Invitatul ediției de miercuri a interviurilor video PSnews.ro a fost Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR).

Oficialul CCIR a deplâns lipsa de interes a statului pentru mediul privat, care „așteaptă să se vadă că și el este băgat în seamă”.

Întrebat dacă acum, după alegerile din 2016, se simte vreun imbold pentru economie, Mihai Daraban a răspuns negativ, plângându-se de faptul că agenda publică a fost acaparată de cu totul alte teme decât mediul de afaceri.

„Nu se simte. Nu simțim că la ora actuală se guvernează pentru sistemul privat. Din păcate, agenda publică o vedem cu toții. Nu cred că am sesizat vreo luare de poziție sau vreun proiect adresat mediului de business. Vorbim de justiție la nesfârșit, vorbim de alte teme, vorbim de salariile bugetarilor, de legea de salarizare unică, dar partea de «cine crește PIB-ul» n-o auzim. Auzim cum cresc salarii, cum cresc pensii, dar n-auzim cum crește PIB-ul (la figurat vorbind”, a declarat Daraban.

De asemenea, șeful CCIR a denunțat obiceiul unor administrații publice locale de a-și înființa firme în subordine, societăți care intră în concurență neloială cu mediul privat.

„În paralel cu faptul că nu se simte un sprijin pentru mediul de business, apar și aceste aspecte de concurență neloială. Administrațiile publice locale văd că înființează societăți comerciale concurente cu mediul privat; pe de altă parte, pleacă oamenii din sistemul privat (se duc la stat pentru salariile – zic eu – mari și nesustenabile), în paralel cu lipsa forței de muncă. Pentru că, dacă ar fi fost o forță de muncă la îndemână printr-un sistem educațional care să fie în linie cu economia reală), probabil că lucrurile ar fi stat altfel. Dar iată că și învățământul românesc reprezintă o linie paralelă cu economia reală și nu cred că până acum simțim ceva în favoarea mediului de business (la modul sincer); poate, dacă vreți, cu niște aplicabilități pe Codul Fiscal votat (5% impozit pe dividende)…

În rest, mediul de business acum este într-o expectativă – așteaptă să se vadă că și el este băgat în seamă. Până la urmă, toți cei care au depus bilanțul la organele fiscale – conform întocmirii bilanțului pe proprie răspundere – au 3.995.218 salariați. Deci cele 660.439 de societăți care au depus bilanțul la organele fiscale au această cifră. Ăștia sunt salariații care aduc valoare adăugată în România, care produc. Există o discuție și cu aceste bilanțuri depuse, că, până la urmă, din cei 660.439, 474.077 au bilanț pozitiv; restul sunt pe zero sau pe minus. Dar asta este altă discuție. Noi, la Camera de Comerț a României, permanent dorim să avem un inventar, ca să fim permanent pregătiți cu ceea ce se cere și ceea ce se poate face pentru mediul de business, dar totdeauna am zis că trebuie să plecăm de la realități și pe cine ne bazăm”, a detaliat Daraban.

Mai mult: Mihai Daraban a atras atenția că salariile foarte mari și nesustenabile promise și acordate de către cei de la putere, în special bugetarilor, sunt „decontabile de către guvernanți pe termen scurt – nici măcar pe termen mediu”. În același context, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României s-a arătat sceptic cu privire la proiecția bugetară a Executivului.

Întrebat dacă a fost consultată CCIR în legătură cu proiecția măsurilor fiscal-bugetare, Mihai Daraban a răspuns negativ, adăugând că s-ar fi așteptat ca Guvernul să manifeste „prudențialitate” și să „nu se arunce în niște măsuri populiste în primele 3-4 luni de zile”.

„Nu (a fost consultată CCIR – n.r.). Și m-aș fi așteptat, totuși, să existe această prudențialitate: nu te arunci în niște măsuri populiste în primele 3-4 luni de zile! Întâi trebuie să intri în posesia documentelor guvernării anterioare, să vezi pe ce te bazezi, să faci o consultare în mediul de business și să vezi cum pot fi ajutați, ce se poate face pentru ei… Pentru că există o multitudine de problematici: plecând de la sistemul educațional profesional, ducându-ne către diplomația economică (cum pot fi ajutate firmele să iasă din acest corset al Uniunii Europene, unde businessul a intrat într-o rutină)…

După ce se fac aceste inventare, atunci poți să redimensionezi niște caiete de sarcini, plecând de la realitățile economiei românești. Pentru că, dacă o să facem caiete de sarcini în care prima condiție e să ai minim 10 milioane de euro cifră de afaceri, a doua condiție este câte viaducte, câte sute de kilometri de autostradă, câte corvete ai făcut, atunci deja ai eliminat din start capitalul românesc din caietul de sarcini – nici nu mai contează ce scrie mai departe! Deci sunt niște realități care trebuie luate în considerare și dup-aceea să-ți ajustezi chestiuni de program de guvernare pe parcurs”, a punctat Daraban.

Totodată, președintele CCIR a criticat slaba conexiune pe care statul o are cu realitatea din teren, oferind cifre în acest sens.

„Campania electorală suportă multe (și adevăruri, și minciuni), dar realitatea în teren este cu totul alta. Din păcate, nu am fost consultați vizavi de realitatea în teren. V-aș da un exemplu: dacă prim-ministrul mâine sună la Ministerul de Justiție și îl întreabă pe domnul ministru: «Dă-mi acuma, pe loc, câte societăți sunt funcționale și active în România!», domnul ministru o să se uite probabil și o să vadă că la 31.12.2016 erau 808.878 de agenți economici activi, funcționali în România. Dar, dacă întrebarea o pui după la Fisc, o să vedeți o lipsă de vreo 150.000 de bilanțuri”, a afirmat Mihai Daraban.

Întrebat de unde crede că provine această neconcordanță dintre instituțiile statului, Mihai Daraban a răspuns cu o aluzie ironică la adresa fostului ministru al Justiției Florin Iordache: „Altă întrebare!”

„Deci nu există răspuns. Și vă rog să mă credeți: am vorbit cu foarte mulți (și din domeniul fiscal, și din ANAF). Nu prea au răspuns la această întrebare. Sunt și adevăruri, pe de o parte, că în România înființezi mult mai repede o societate decât s-o desființezi, dar, pe de altă parte, sunt și societăți care se înființează în ianuarie, rup 4-5 facturi până-n vară și dispar. Și o lasă deschisă. Adică nu există un control permanent între Fisc și justiție, ca să se coordoneze… O interconectare în țara pe care și Bernie Sanders a lăudat-o cu cea mai mare viteză de Internet”, a continuat șeful Camerei de Comerț.

Puteți urmări secvența în materialul de mai jos, de la început până la 10:37.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *