Skip to content
" "
Politică

Dedesubturile bătăliei veterinare dintre Dragnea şi Ponta. Pionul Liviu Harbuz

b1.ro

Liviu Harbuz, fost deputat PSD şi un apropiat al fostului premier Adrian Năstase, este, în prezent, liderul Pro România pe zona Neamţ, locul său de baştină. Surse din PSD au spus, pentru psnews, că Harbuz poate reprezenta una dintre bunele surse financiare  ale partidului fostului premier Victor Ponta.

Medicul veterinar Liviu Harbuz a intrat, relativ recent, în partidul lui Victor Ponta. Prieten al fostului premier Adrian Năstase şi al fostului ministru al Agriculturii Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, Liviu Harbuz, medic veterinar de succes, primvicepreşedinte al Colegiului Naţional al Medicilor Veterinari (CNMV) din România, ţinteşte să devină coordonator pe zona Moldovei al partidului lui Victor Ponta. Deocamdată este doar preşedintele organizaţiei Neamţ a Pro România. Interesant este că dacă Liviu Dragnea, preşedintele PSD, îl are cumătru pe Sorin Paul Stănescu, starostele distribuţiei de medicamente de uz veterinar din România, prin Farmavet şi Institutul Pasteur, care este naşul de cununie al fiului său, Victor Ponta l-a atras în partidul său pe doctorul Harbuz, dacă nu la fel de potent financiar precum Stănescu, oricum cel care i-ar putea pune ceva beţe în roate patronului Farmavet.

Harbuz, atac la Stănescu-Farmavet

Spunem aceasta deoarece în 10 decembrie 2015, Liviu Harbuz, atunci deputat PSD şi preşedinte al Comisiei pentru Agricultură, făcea următoarea declaraţie politică referitoare la propunerea legislativă privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar:

“O nouă formă a legii nu este un moft al cuiva, este o necesitate pentru ca profesioniştii din medicina veterinară şi instituţiile care depind de activitatea lor să poată funcţiona în baza legislaţiei comunitare(…) Mai mult, noua lege permite controlul şi monitorizarea de către instituţiile statului a modului în care se administrează medicamentele şi suplimentele veterinare, pentru a evita, pe viitor, orice implicare a României în scandaluri alimentare cu repercusiuni grave. Din păcate, exact acest element îi nemulţumeşte pe marii producători şi importatori de medicamente de uz veterinar care, în acest moment, şi-au construit un adevărat monopol în piaţă şi pe care şi-l apără cu orice preţ, inclusiv apelând la manevre de manipulare şi exercitând presiuni atât asupra semnatarilor iniţiativei legislative, cât şi asupra Biroului Executiv Naţional al Colegiului Medicilor Veterinari, începând de la încercări de mituire până la ameninţări, provocări şi campanii de presă murdare.(s.red.)

Un alt aspect care consider că trebuie clarificat este existenţa unei teme false, prezentată abil în spaţiul public, conform căreia legea aflată acum în procedură de adoptare ar destabiliza piaţa medicamentelor de uz veterinar.

De fapt, industria medicamentelor este deranjată de interzicerea comercializării în farmacii la liber, a produselor injectabile şi a produselor biologice, (s.red.)dar şi de obligativitatea societăţilor comerciale – cabinete veterinare de asistenţă şi farmacii veterinare – de a avea în componenţa acţionariatului medici veterinari care să deţină 51% din acţiuni în cazul asistenţei şi minim un acţionar medic veterinar, care poate să deţină de la 0,01% până la 100% din acţiuni în cazul farmaciilor. (…)

Consider că, în urma dezbaterilor din Parlamentul României, forma la care a ajuns Propunerea legislativă privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar este una care modernizează şi aduce în prezent România în raport cu tot ce înseamnă siguranţa alimentară şi servicii veterinare. Este totodată şi o responsabilizare a sistemului, într-un spaţiu european şi nu numai, în care siguranţa alimentară şi barierele comerciale depind aproape întru totul de medicii veterinari – atât cei din mediul public, cât şi cei din mediul privat.

Adresez un apel, o rugăminte, în numele colegilor medici veterinari, să nu cădeţi în capcana informaţiilor false, ci să citiţi proiectul de lege în forma amendată şi să susţineţi adoptarea acestei legi moderne. Doar aşa vom putea să punem capăt monopolului din industria medicamentelor de uz veterinar, un monopol care, dacă nu este stopat, nu va face decât să crească pericolul pentru sănătatea noastră, a tuturor.(s.red.).”

Toţi cei din domeniul veterinar au considerat atunci că această declaraţie este un atac direct al lui Liviu Harbuz la Sorin Paul Stănescu şi la imperiul său de producţie şi de distribuţie de medicamente veterinare. “Nu ştim exact de la ce s-au luat la ceartă Stănescu cu Harbuz, dar putem bănui. Până acum, au fost destul de buni amici sau măcar s-au tolerat… ”, spuneau, în 2015, surse din domeniul veterinar.

Deocamdată, Stănescu-Farmavet, cu reţeaua lui de sute de milioane de euro din afacerile cu medicamente de uz veterinar, îl are pe dr. Geronimo Brănescu, bun amic, preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Dr. Liviu Harbuz este primvicepreşedinte al CNMV, o reţea uriaşă de medici veterinari care îi sunt îndatoraţi, într-un fel sau altul, şi care a fost fondatorul, cu sprijinul lui Adrian Năstase, al ANSVSA. În plus, Harbuz are bune, solide şi valoroase relaţii în industria alimentară şi nu numai, plus relaţii speciale într-o anumită parte a presei. Aşadar, deocamdată Dragnea-Ponta, WIN-WIN, după numele unei firme a lui Liviu Harbuz!

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *