Skip to content
Politică

Dedesubturile extrădării Elenei Udrea. Avocatul Cuculis arată ultima soluție pentru România EXCLUSIV

infoong.ro

Avocatul Adrian Cuculis a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală dedesubturile extrădării Elenei Udrea din Costa Rica. Mai precis, juristul a evidențiat ultima soluție la care poate apela statul român.

CITIȚI ȘI: UPDATE Ministrul Justiției: extrădarea este posibilă! Poliţia Română, pe urmele Elenei Udrea

Concret: juristul a indicat varianta diplomatică, a unor negocieri bilaterale la nivel de ministere de Justiție.

În primul rând, extrădarea doamnei Udrea, nu este posibilă, pentru că dânsa are certificat provizoriu de refugiat. Ăsta este primul argument. Și timp de cel puțin un an de zile – până se soluționează problematica refugiatului Elena Udrea (că e politic sau nu) – ea n-o să plece de-acolo, indiferent dacă am fi avut sau nu un tratat de extrrădare. Toate celelalte argumente (respectiv: că nu există un tratat de extrădare) să știți că nu împiedică niciun alt stat ca, pe pe baza unor bune relații diplomatice, să extrădeze o anumită persoană de pe teritoriul lui. Dar noi avem acest impediment major – respectiv: statutul ei absolut special, de viitor refugiat pe considerente politice în Costa Rica.

Știți foarte bine că asta este o destinație de ani de zile aleasă de către cei care sunt urmăriți penal, însă, chiar dacă nu există un tratat (și sunt multe alte țări cu care noi nu avem tratate de extrădare), în momentul în care există totuși relații diplomatice, în baza conservării și a îmbunătățirii acestor relații și pe chestiuni ce țin de reciprocitate, se poate opera extrădarea anumitor persoane – chiar și în lipsa unui asemenea tratat.

De regulă, orice fel de cerere de extrădare se face prin Ministerul Justiției. Iar Ministerul Justiției, atunci când nu are un act (pentru că tratatul de extrădare are putere de lege între țările solicitante și cele solicitate), ei invocă bune relații diplomatice pe care le-au avut în trecut sau pe care încearcă să le dezvolte prin extrădarea persoanei respective sau eventual atunci când și statul nostru are primită o asemenea cerere din partea unui stat cu care nu avem efectiv un tratat de extrădare, a detaliat Cuculis.

Mai mult: Adrian Cuculis a explicat faptul că, deși urmărirea internațională este o etapă inevitabilă (după cea a datului în urmărire națională a ex-ministrului), Interpolul nu va avea nicio putere în fața certificatului de solicitant de azil pe care l-a obținut Elena Udrea de la autoritățile din San José.

„Va fi dată cu certitudine (în urmărire internațională – n.r.). Procedura inițială este lansarea unui mandat național. (Sigur că apare cumva ridicol ca polițiștii să se ducă la ușă la dânsa, pentru că se știe foarte clar că ea este plecată din țară. În urma verificării bazei naționale de date, se știe clar când a ieșit din țară și faptul că nu există altă intrare în țară.) Iar ulterior, când se constată că nu se poate pune în aplicare mandatul de arestare, o să intervină cu un mandat internațional, ce va fi pus în aplicare prin Interpol.

Desigur că, la prima vedere, mandatul respectiv, dacă va fi pus în aplicare, el va fi anulat tocmai în baza acelui certificat pe care îl are dânsa, de posibil refugiat politic. Iar Interpolul nu va mai avea nicio putere în acest context”, a punctat juristul.

În încheiere, avocatul a subliniat că, în ultimă instanță, negocierile diplomatice depind de interesele costaricanilor legate de România.

„Mai pe românește: depinde ce interese are Costa Rica la noi. Până la urmă, diplomația este prezentarea într-o aură cât se poate de bună a țării noastre în fața costaricanilor. Dacă sunt interese de orice fel de natură (pentru că de-asta nu specifică în niciun fel legea care face trimitere la extrădări ce presupun relațiile diplomatice; vorbește doar despre bune relații diplomatice între state în lipsa unui acord de extrădare), atunci sigur că se va putea da curs unui asemenea mandat.

Dar problema mare este că ea și-a solicitat acest statul de azilant politic. Și în momentul în care tu ai o asemenea solicitare, nici nu mai contează tratatul sau cererea de extrădare. Până se soluționează acea cerere de azil politic, tu rămâi pur și simplu blocat în statul respectiv vreme de un an (într-o primă fază) și ulterior definitiv”, a conchis Adrian Cuculis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *