Skip to content
Politică

Dedesubturile legii gazelor offshore. Soviani: Destinația încasărilor suplimentare mă îngrijorează! EXCLUSIV

" "

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, în calitate de for decizional, legea offshore privind condiţiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră, cu 170 de voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” şi o abţinere.

DETALII AICI: UPDATE Deputații au decis: legea offshore privind exploatările de gaze din Marea Neagră a fost votată

" "
" "

În acest context, contactat de PSnews.ro, analistul economic și expertul în Finanțe, Radu Soviani a atras atenția că impozitarea veniturilor suplimentare obținute din comercializarea gazelor din off-shore ”este un pas bun pentru veniturile public”.

Pe de altă parte, acesta a ținut să își exprime îngrijorarea cu privire ”la aceasta formă finală este înghețarea/menținerea redevențelor din off-shore la un nivel de 3,5-13,5%, mult sub ceea ce se redevențează oriunde.

,,Un indicator de bază în evaluarea cine pierde/cine castiga in urma unei actiuni economice este ca acela care pierde, tipa foarte tare. Nu am vazut vreun concesionar care sa tipe nici macar in soapta dupa raportul final de ieri si dupa votul de astazi. Referitor la marea masa a populatiei care nici nu isi pune problema sa tipe pentru simplul motiv ca este destul de complex a realiza de indata, pierderile, am un singur comentariu: indiferent de cum se redeventeaza/se aplica impozitul pe venituri suplimentare, in actuala forma, marea masa a populatiei, pierde.

In mod categoric impozita veniturile suplimentare obtinute din comercializarea gazelor din off-shore este un pas bun pentru veniturile publice. In mod categoric, posibilitatea deducerii investițiilor de catre concesionari (negata initial) este un pas corect fata de ei, dar si benefic – investitile vor fi deduse doar daca vor fi facute. Ceea ce ma ingrijoreaza in primul rand la aceasta forma finala este inghetarea/mentinerea redeventelor din off-shore la un nivel de 3,5-13,5%, mult sub ceea ce se redeventeaza oriunde. Desigur ca aceasta inghetare a redeventelor este favorabila in primul rand si concesiunilor on-shore, respectiv OMV-Petrom. Un pas corect in redeventarea mai ridicata in cazul perimetrelor off-shore ar fi atras, legitim, si o redeventare mai mare a rezervelor de gaze si de petrol din exploatarile on-shore. De ce la 14 ani de la unul dintre cele mai paguboase contracte de privatizare din perspectiva redeventelor versus pretul petrolului pe piata international clasa politica pare inca sa fie captiva acelui contract, din 23 iulie 2004?”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro

Nu în ultimul rând, Soviani a atras atenția asupra destinației încasărilor suplimentare prevăzute în legea off-shore, adăugând că ”se incearca reactivarea unei noi clase de ,,băieti destepți” prin prevederea ca 50% din producție sa fie vanduta pe bursa in intern”.

”Ceea ce ma ingrijoreaza insa si mai tare in legea off-shore este destinatia acestor incasari suplimentare, ele find categoric o sursa de venit. Am sentimentul ca se incearca reactivarea unei noi clase de ,,baieti destepti” prin prevederea ca 50% din productie sa fie vanduta pe bursa in intern. Are acum capacitatea piata romaneasca sa consume 50% din noile perimetre? Parerea mea este ca nu pretul se va duce in jos (cererea fiind mai mica decat oferta), vor beneficia ,,noi baieti destepti”, care vor cumpara la intern si vor vinde la extern, la pretul international.

Si ma ingrijoreaza si destinatia acestor venituri suplimentare: diverse proiecte ale bugetului, inclusiv parteneriate public-private. Sa ne fie foarte clar: in cadrul parteneriatului public privat statul nu trebuie sa vina cu bani, ci cu NEVOIA, banul fiind pus de privat iar exploatarea fiind profitabila ambelor parti si utila cetatenilor. Inclin sa cred ca dupa ce se vor incasa aceste sume suplimentare, in loc sa fie investiti eficient, vor fi ,,prapaditi” eficient in favoarea anumitor grupuri de interese”, a conchis analistul economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *