Skip to content
Politică

Dedesubturile negocierilor SUA-Coreea: Radu Tudor evidențiază dublul standard al lui Trump EXCLUSIV

antena3.ro

Jurnalistul Radu Tudor a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a evidențiat dublul standard al președintelui american Donald Trump, în contextul negocierilor dintre SUA și Coreea de Nord pentru denuclearizarea peninsulei asiatice.

CITIȚI ȘI: UPDATE Istoria s-a scris la Singapore. Întâlnire de gradul zero între Trump și Kim Jong-un

Încă de la început, ziaristul și-a exprimat surpriza legată de rapiditatea cu care au evoluat evenimentele, în contextul binecunoscutei adversități de decenii dintre Coreea de Nord și Occident.

„Trebuie să recunosc că e o foarte mare surpriză rapiditatea cu care au evoluat evenimentele. Era greu de crezut că doi inamici atât de puternici vor putea sta la masa negocierilor și vor putea ajunge la semnarea unui acord pentru denuclearizarea Peninsulei Coreea. Este un conflict care durează încă din anii ’50 și care implică o adversitate extrem, extrem de puternică – una care are implicații și în relația cu Rusia, și în relația cu China… Așadar, din punctul acesta de vedere, este o surpriză totală.

În schimb, îmi păstrez semnele de întrebare și reticența în legătură cu implementarea și cu eficiența rapidă a acestui acord. Nu cred în minuni de genul acesta, ca peste noapte doi adversari, după 70 de ani de confruntare, să încheie pacea într-o noapte și tot peste noapte să realizeze un proces de denuclearizare care a avut loc în ultimii 70 de ani. Mă întreb ce se află în spatele acestui acord, care sunt mizele, cine și ce a cedat. Pentru că pe mine – recunosc – mă contrariază în fiecare zi președintele american Donald Trump. Chiar dacă a dat o lovitură de imagine și o lovitură diplomatică prin acordul semnat cu Kim Jong-un, pe mine mă contrariază foarte mult comportamentul, atitudinea și limbajul președintelui Donald Trump”, a explicat realizatorul de la Antena 3.

Pe de altă parte, Radu Tudor și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că, în paralel cu semnalele pozitive trimise către Coreea de Nord, Rusia și China, același Donald Trump își critică public aliații vestici.

Mă și îngrijorează în egală măsură, pentru că e totuși extrem de neplăcut să vezi că Trump găsește foarte multe reproșuri de făcut aliaților din Uniunea Europeană, din NATO, să reproșeze multe lucruri Canadei, să spună trăsnăile pe care le-a spus la summitul G7 și să găsească lucruri bune în Coreea de Nord și în Rusia. Dacă tu pe aliații tăi îi critici mereu și le găsești numai reproșuri, iar pe adversarii tăi îi lauzi în fiecare zi, atunci evident că eu – ca jurnalist cu destul de multă experiență – am semne de întrebare asupra comportamentului tău prezent și viitor.

Dar nu putem decât să sperăm că turbulențele diplomatice și politice majore din zona europeană și din zona transatlantică se vor așeza cât de curând, iar Donald Trump va înțelege că nici Statele Unite nu pot să renunțe la angajamentele luate față de aliați în urmă cu 70 de ani, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial”, a afirmat Tudor.

Întrebat dacă – având în vedere imprevizibilitatea de care au dat dovadă până acum atât Trump cât și Kim, unul dintre ei sau chiar amândoi se vor întoarce la un moment dat la 180 de grade și vor distruge progresele făcute până în prezent, analistul militar nu a exclus această ipoteză, dar a dat de înțeles că dorința președintelui SUA de a obține Premiul Nobel s-ar putea dovedi mai puternică decât impulsul de a face o mutare contondentă.

„Poate e o întrebare cam abruptă, dar ea reprezintă esența îngrijorărilor noastre. Așa, peste noapte, o pace stabilă și spectaculoasă după 70 de ani de război e greu de presupus că se va întâmpla. S-ar putea să avem în continuare surprize majore din partea Coreei de Nord, s-ar putea să nu fie un actor atât de loial pe cât îl crede Donald Trump și am văzut la noul președinte american că reevaluează în mai puțin de 24 de ore tot felul de persoane, de instituții, de elemente de context internațional, drept care nu m-ar mira să avem și schimbări surprinzătoare, bruște și neplăcute după acest acord. Cred însă că obiectivul lui Donald Trump de a obține Premiul Nobel pentru Pace îl va face să cadă la niște compromisuri ale căror efecte le vom vedea mai târziu”, a încheiat Radu Tudor.

1 comentariu la “Dedesubturile negocierilor SUA-Coreea: Radu Tudor evidențiază dublul standard al lui Trump EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *