Skip to content
Politică

Dedesubturile preluării preşedinţiei UE. Fostul ministru Victor Negrescu: Nu s-a ajuns la un consens!

România exercită, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene, la fiecare şase luni.

Joi, 10 ianuarie, România va preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul Viorica Dăncilă.

" "

Detalii aici:

În acest context, redacția PSNews a luat legătura cu fostul ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, pentru a dezvălui unele detalii din culisele evenimentului de joi seară.

Astfel, fostul ministru a preferat să aibă două tipuri de intervenții, una informală în care a specificat problemele ce au intervenit în organizarea ceremoniei de joi seară, dar și o intervenție personală unde a vorbit despre importanța evenimentului, precum și despre inițiativele pe care România ar trebui să le aibă pe parcursul deținerii președinției rotative a Consiliului UE.

„ Ca o intervenție informală, pentru eveniment nu s-a ajuns la un consens în ceea ce înseamnă participarea tuturor instituțiilor care joacă un rol important. Sunt niște detalii legate de organizare, greu gestionate: cum s-au mutat dintr-o parte în alta, de la Ateneu la Palatul Regal, faptul că au informat târziu Primăria.

Acest eveniment de deschidere era cunoscut încă din vara anului trecut. Era prevăzut în programul pe care noi l-am aprobat atunci, iar structura evenimentului prevedea intervenții din partea premierului, președintelui României, dar și a reprezentanților Parlamentului României. Din nefericire, cred că pe parcurs au fost făcute niște modificări și cred că important este ce se va întâmpla la final. Important este să participe cu toții, să aibă intervenții, sper să nu fie probleme organizatorice în acest sens și mi se pare absolut normal ca toți reprezentanții instituțiilor din România să poată vorbi la acest eveniment, sper eu, într-o manieră constructivă și spunând aceleași lucruri pentru parcursul european al României. 

În ceea ce privește o intervenție personală, evenimentul din această seară este unul destul de important, un eveniment tradițional pentru ceea ce înseamnă președinția rotativă a Consiliul Uniunii Europene. Este o ocazie pentru noi să transmitem un mesaj constructiv pentru Uniunea Europeană, sper eu, un mesaj pro-european, care să prevadă ambițiile României pentru acest mandat, dar mai ales speranțele noastre.

Sper să fim mai ambițioși în ceea ce ne propunem, mă refer aici, să ne propunem să avansăm într-un mod consistent discuțiile privind viitorul buget european, un subiect extrem de important pentru români pentru că vorbim de fondul de coeziune, de subvențiile pentru agricultori, de fondurile pentru construcția spitalelor sau autostrăzilor. Deci trebuie să fim foarte implicați și mai siguri pe noi în acest sens. Și, în același timp, să venim și cu inițiative de interes regional. Mă refer aici la strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, care ar trebuie să reprezinte o prioritate pentru România, mă refer aici la parcursul european al Republicii Moldova sau la soarta cetățenilor europeni care trăiesc în alte state membre, în cazul nostru, având o Diasporă importantă în alte state europene. Deci președinția noastră nu trebuie să fie și nu poate fi decât un simplu exercițiu tehnic, este mai mult decât atât, este și un mandat de succes, cu reale ambiții politice.

Evenimentul de deschidere sper să ilustreze capacitatea decidenților în a lucra împreună pentru interesul României. De aceea este important ca toți decidenții să aibă un discurs unitar, să arate că putem fi o singură voce când vine vorba de subiectele europene pentru că lucrul acesta îl urmăresc partenerii europeni la noi, să știe cu cine discuta atunci când este vorba despre această președinție la Consiliul Uniunii Europene sau ceea ce își propune România la nivel european”, a spus fostul ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu.

 

 

 

" "

1 comentariu la “Dedesubturile preluării preşedinţiei UE. Fostul ministru Victor Negrescu: Nu s-a ajuns la un consens!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *