Skip to content
Politică

Dedesubturile protocolului SRI-PICCJ. George Dircă: Zvonistică și scenaristică! EXCLUSIV

antidotul.ro
" "

Senatorul USR George Edward Dircă – membru în Comisia juridică a forului legislativ superior – a oferit vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală dedesubturile protocolului SRI-PICCJ, desecretizat în aceeași zi.

CITIȚI ȘI: UPDATE Moment istoric: SRI a publicat protocolul cu PICCJ / DOCUMENT

" "
" "

Concret: parlamentarul a dat de înțeles că un astfel de protocol nu era lipsit de utilitate, ținând cont de faptul că SRI ar fi putut depista – în cursul filajelor sau al interceptărilor – și alte fapte în afara celor legate de siguranța națională.

„Este un act întocmit conform prevederilor legii. Sunt enumerate acolo mai multe hotărâri de Guvern, precum și Legea siguranței naționale. Vorbim despre două instituții care ambele au printre atribuții și depistarea de fapte – și mai ales de fapte care aduc atingere siguranței naționale. Cu această ocazie, sigur că da: în timpul verificărilor sau al filajelo pe care le fac, pot descoperi și alte fapte de natură penală (așa-numite «fapte de drept comun»). Este nomal ca între astfel de instituții să existe un protocol de colaborare, pentru că vorbim aici de informații care pot avea caracter strict secret sau secret. Or, în momentul în care se descoperă astfel de fapte, trebuie să existe o modalitate prin care cele două instituții să colaboreze între ele, să se precizeze cum se face schimbul de documente, care sunt persoanele împuternicite în a primi și a preda aceste documente… Este evident că astfel de documente nu se pun pe un stick, nu se transmit la colț de stradă, și că trebuie să existe un protocol și anumite persoane desemnate pentru ca, în cazul unor scurgeri de informații, instituția să se poată îndrepta împotriva persoanelor responsabile”, a explicat parlamentarul USR.

În continuare, avocatul George Dircă a subliniat că, prin desecretizarea protocolului, a căzut mitul potrivit căruia documentul ar fi fost contrar legii.

„Mă bucur că a fost demontat acest mit vehiculat în ultima perioadă – cu protocoalele secrete contrare legii. Știm că anterior Curtea Constituțională a constatat că, practic, anumite prevederi din acest protocol ar fi neconstituționale – și anume: că lucrătorii SRI care aveau înregistrările făceau și transcrierea documentelor. Iar ulterior am văzut că SRI punea la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție sau a Parchetului General anumite echipamente și rețeaua prin care se făceau interceptările, fără să ofere posibilitatea instalării de programe care pot afecta funcționarea.

E absolut normal ca între două instituții care au atribuții similare să existe un protocol în modul în care se comunică documentele atunci când se descoperă anumite fapte care revin în competența de soluționare a celeilalte instituții, a punctat Dircă.

Confruntat cu acuzațiile apărute în spațiul public, conform cărora SRI și-ar fi depășit competențele legale, făcând filaje și interceptări și în alte cauze decât cele de siguranță națională, George Dircă a replicat: „Este evident că exista o astfel de colaborare. De multe ori, poate că Serviciul Român de Informații urmărea sau încerca să depisteze fapte ce țin de siguranța națională, iar în acest timp descoperea infracțiuni de drept comun. Sigu că ei nu se desesizau, urmărind în continuare firul anchetei și încercând să vadă dacă persoana respectivă într-adevăr comite și alte fapte în afară de cele de drept comun. Dacă aveau un mandat de supraveghere pe 30 de zile, în cele 30 de zile puteau să descopere mai multe categorii de fapte penale: unele împotriva siguranței naționale, iar altele infracțiuni simple – ca să zicem așa. Dar ei continuau aceste supravegheri sau filaje și mai departe încheiau un raport, iar la încheierea filajelor sesizau toate instituțiile competente”.

Pe de altă parte, întrebat de ce crede că SRI și PICCJ au ținut secret protocolul în toți acești ani – în ciuda principiului transparenței care ar trebui să guverneze instanțele și parchetele -, George Dircă a avansat ipoteza protejării procurorilor, a polițiștilor judiciari și a ofițerilor de informații.

„El a fost clasificat de cele două instituții. Nu știu să vă spun rațiunea pentru care el a fost clasificat, însă există cadru legal prin care se clasifică astfel de documente. Nu știu să vă spun de ce și în baza cărui ordin el a fost clasificat, dar cu siguranță un astfel de document nu putea fi un document public, din moment ce includea anumite proceduri: cum se face schimbul de documente, cum se instalează anumite servere, antene, cum se realizează filajul… Din punctul meu de vedere, cred că asta se făcea pentru protecția agenților, a procurorilor și a lucrătorilor de poliție judiciară care participau la aceste filaje. De-asta cred că la acel moment s-a considerat că acest document trebuie clasificat, a opinat senatorul de Galați.

În încheiere, l-am rugat pe parlamentar să comenteze mutarea de vineri a SRI prin prisma însemnătății ei istorice. La rândul lui, USR-istul a scos în evidență demontarea „zvonisticii” și a „scenaristicii” pe care le văzuserăm recent în spațiul public și a pus la zid coaliția PSD-ALDE pentru încercarea de decredibilizare a Serviciului Român de Informații și a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sigur: în ultima perioadă, au existat o zvonistică și o scenaristică în jurul acestor protocoale. Eu mă bucur foarte mult că cele două instituții au analizat și au considerat că astfel de protocoale trebuie făcute publice.

Oricum: colaborarea dintre cele două instituții, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, s-a redus considerabil. Deci, practic, acest protocol nu mai producea la fel de multe efecte ca la momentul la care el a fost semnat.

E de bun augur faptul că el a fost făcut public și e bine ca opinia publică să înțeleagă că cele două instituții – care-s foarte des atacate – sunt esențiale în funcționarea statului, deși alianța de la putere încearcă prin toate mijloacele să decredibilizeze cele două instituții, în speranța de a slăbi încrederea cetățenilor în actul de justiție, a conchis Dircă.

1 comentariu la “Dedesubturile protocolului SRI-PICCJ. George Dircă: Zvonistică și scenaristică! EXCLUSIV

  1. Ma d’a nerusinat e avocatu asta.O fi din ala,tip de-a lui Portocala,adica cu ”ochi albastrii”,ori sluga a ”baietilor”ce e pus sa-si infunde si sa-si nedreptateasca clientul,nu sa-l apere cf.indatoririlor legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *