Skip to content
Politică Rusia SUA

Dedesubturile tensiunilor dintre SUA și Rusia. Dungaciu: România este doar un subiect de discuție bilateral între americani și ruși

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Sociologul și geopoliticianul român, Dan Dungaciu a declarat, vineri pentru PSNews.ro, în contextul solicitării SUA de către Rusia să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu, că România ” nu este un subiect direct” în această ”bătălie”, ci țara noastră ”este invocată ca un actor dependent 100%” de America.

Toate discuțiile acestea despre Moscova sau despre Washington, pentru că e vorba despre discuții între SUA și Federația Rusă în care România nu este un subiect direct, se discută invocând și România ca un actor dependent 100%  de actorul important american, asta este gândirea Federației Ruse apropo de România. Nu există agendă bilaterală româno-rusă pe chestiunea scutului, nu e subiect de discuție bilateral, este doar un subiect de discuție bilateral între americani și ruși”, a declarat geopoliticianul român.

Din punctul de vedere al sociologului, ceea ce întâmplă acum între Rusia și America, reprezintă o urmare a ieșirii SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare. Concret, este o perioadă ”în care fiecare parte încearcă să iasă cât mai bine”.

”Această discuție între Moscova și Washington trebuie așezată în contextul declarațiilor care erau de așteptat ca urmare  a ieșirii din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, ieșire formală făcută de SUA, urmată de Federația Rusă, iar în intervalul imediat urmează cum s-ar spune declarațiile americane sau declarațiile ruse care invită cealaltă parte să-și reconsidere poziția și atitudinea, astfel încât să mai poată să fie salvat acest Tratat. Deci este perioada aceasta ca să zic așa, intermediară,în care fiecare parte încearcă să iasă cât mai bine, altminteri  spus, să pară că nu ea este de vină că ar fi blocat, ar fi rupt, ar fi desființat Tratatul Forțelor Nucleare  Intermediare.Deci din punctul acesta de vedere, cam aici trebuie așezată, într-o primă instanță declarația Federației Ruse, sunt mai degrabă declarații de rutină, dacă vreți,” a explicat Dan Dungaciu.

De altfel, sociologul consideră că în momentul de față, problema Americii este China, și nu Rusia.

”Sigur că alta e discuția reală despre acest Tratat. Acest Tratat, desi noi îl vedem prin ochii europenilor, ca să zic așa, ca un Tratat care vizează America și Federația Rusă, iar interpretarea preponderentă este că americanii s-au retras din Tratat pentru că rușii l-au încălcat în prealabil, și deci, America a trebuit să sancționeze Rusia. Această interpretare nu este tocmai cea mai corectă, pentru că din perspectivă americană, lucrurile se văd altfel. Adică lumea Americii este mult mai mare decât lumea Europei , iar America când se uită inclusiv la acest Tratat, nu se uită la Federația Rusă, America se uită la China. Problema de bază pentru Washington este China, nu este Federația Rusă. Lumea noastră mică, și în special a europenilor și a est-europenilor, tinde să vadă lumea globală într-o grilă pe care ne-a furnizat-o Războiul Rece, bătălia dintre Washington și Moscova”, a afirmat Dungaciu.

Geopoliticianul român cataloghează SUA și Rusia drept ”doi boxiori care joacă la categorii diferite”. Totodată, acesta spune că SUA se tem de China deoarece și-a dezvoltat rachete performante.

Bătălia asta este complet inegală pentru că nu poți pune pe aceeași balanță America și Federația Rusă, din motivul că, spre deosebire de Războiul Rece, acești doi combatanți astăzi sunt complet ilegali ca și categorie, sunt doi boxiori care joacă la categorii diferite. În comparație cu America de astăzi, Federația Rusă este o putere regională (…) America nu se tem de Rusia, se tem de China, iar americanii au ieșit din acest Tratat, tocmai pentru a face față competiției pe care China o deschide. China și-a dezvoltat rachete intermediare foarte performante”, a declarat Dan Dungaciu.

Reamintim  că Rusia a anunţat sâmbătă suspendarea obligaţiilor asumate prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ca reacţie la decizia similară a Administraţiei Donald Trump.

Administraţia Vladimir Putin a anunţat că îşi rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacţie la decizia Statelor Unite de suspendare a obligaţiilor asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). „Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă” după retragerea SUA din Tratatul INF. „Este normal să fie luate astfel de măsuri„, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *