Skip to content
Botoșani Știri locale

Defecţiuni majore la Unitatea mobilă ATI de la Botoşani, dată în folosinţă cu surle şi trîmbiţe de Raed Arafat

monitorulbt.ro
" "

Tragedia de la Spitalul Victor Babeş din Capitală, în urma căreia trei persoane cu COVID-19 au decedat în TIR-ul ATI din curtea unităţii sanitare, aduce în prim-plan şi alte nereguli în privinţa echipamentelor şi a unităţilor mobile puse la dispoziţie de DSU spitalelor din ţară.

Secretarul de stat Raed Arafat anunţa  impunător luna trecută că Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă (UTIM) va fi redeschisă la Botoşani, însă jurnaliştii de la Monitorul de Botoşani atrăgeau atenţia că „sunt problemele tot mai acute cu care se confruntă camionul transformat în secţie de terapie intensivă, pe aproape 400.000 de euro„.

" "
" "

Astfel, după ce a funcţionat o lună, unitatea a fost închisă din cauza infiltraţiilor din tavan şi a riscului ca bolnavii să fie expuşi unor pericole suplimentare. Potrivit sursei citate, cadrele medicale care au lucrat în ea au sesizat de mai multe ori faptul că tavanul nu prezenta siguranţă, însă de la Bucureşti primeau asigurări că totul este la standarde şi unitatea poate fi folosită.

Mai mult, o echipă din Turcia a venit, la mijlocul lui ianuarie şi a transmis că au fost remediate toate problemele. Avem o unitate la Botoşani, care ne aşteptăm să fie reactivată. Şi mai e una la Timişoara. Urmează şi asta să fie reactivată”, a spus luni medicul Raed Arafat.

„În interior plouă aproape ca afară”

Chiar a doua zi, autorităţile din Botoşani au început demersurile pentru a redeschide UTIM. S-a cerut personal mediu de pe secţiile din spital, s-a discutat la Iaşi pentru a se trimite medici de terapie intensivă şi totul părea aranjat pentru redeschiderea unităţii.

Doar că marţi au revenit ploile şi a reapărut riscul de infiltraţii. Deşi turcii au spus că totul a fost remediat, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au decis să pună totuşi o prelată peste acoperişul camionului. Doar că se pare că nici aceasta nu a fost de prea mare ajutor.

Miercuri apa a început iar să şiroiască din tavanul unităţii, peste paturi şi aparatură. „Au pus prelata, a bătut vântul şi a dat-o cu totul jos. În interior plouă aproape ca afară. Curge din îmbinări, curge din aplicele de la becuri. Nu văd cum ISU sau DSP pot da avize de funcţionare în aceste condiţii. Mai mult, acea aparatură a stat în camion aproape două luni fără a fi pornită şi testată, în temperaturi sub zero grade”,a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Din nou, au fost informaţi reprezentanţii firmei care asigură garanţia, dar şi reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. În prezent, la Botoşani, toate locurile din cadrul Secţiei de Terapie Intensivă Mobilă au sunt ocupate.

Unitate prezentată ca o gură de aer pentru sistemul sanitar

Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a sosit la Botoşani în noaptea de 10 spre 11 noiembrie. Aceasta a fost însoţită de escorta poliţiei şi a fost prezentată de reprezentanţii SMURD ca o gură de oxigen pentru sistemul sanitar. Aproape o lună mai târziu, pe 4 decembrie, unitatea a devenit funcțională, după ce a fost racordată la utilităţi, dotată şi echipată, iar în apropiere a fost montată şi o staţie de oxigen. În primele 24 de ore de la deschidere au fost ocupate toate cele nouă paturi cu pacienți, iar UTIM a funcţionat aproape de capacitatea maximă încă din prima zi.

La aproape o săptămână, pe data de 10 decembrie, au apărut însă primele probleme. Precipitaţiile căzute din abundenţă în acele zile au făcut să apară infiltraţii într-o parte din tavanul camionului. Personalul medical care a deservit unitatea în noaptea respectivă, a sesizat că din tavan picura apă într-un colţ al salonului. De la Bucureşti au fost însă informaţi de către reprezentanţii lui Raed Arafat că activitatea unităţii poate continua, după ce s-a remediat problema infiltraţiei. Astfel, pacienţii au rămas în aceeaşi locaţie.

Unitate închisă după o lună

La câteva zile după Anul Nou, însă, UTIM a fost închisă, tot din cauza precipitaţiilor căzute din abundenţă. Apa a afectat complet activitatea medicală a unităţii. Reprezentanţii spitalului au informat imediat autorităţile, iar de această dată decizia a fost imediată de a se sista activitatea întregii unităţi, iar cei şase pacienţi care ocupau la acel moment paturile au fost transferaţi pe secţia de Reanimare din cadrul Spitalului Judeţean.

Unitatea a fost practic funcţională doar puţin mai mult de o lună. În tot acest timp aceasta a găzduit, pe lângă bolnavi din Botoşani, şi 12 pacienţi aduşi din ţară cu avioane militare. Toţi cei 12 au pierdut însă lupta cu boala din cauza stării grave în care se aflau.

La mijlocul lunii ianuarie, o echipă de tehnicieni din Turcia a ajuns la Botoșani pentru a inspecta unitatea, după ce cadrele medicale au sesizat pentru a doua oară infiltraţii la nivelul tavanului, în urma ploilor, iar pacienții au fost mutaţi definitiv.

După ce au investigat cu atenţie zonele în care a intrat apa, specialiştii au ajuns la concluzia că acoperişul a fost fisurat din cauza greutăţii mai multor muncitori care au aplicat un colant pe camion, cu stema României, a Guvernului şi a SMURD.

„Din cauza greutăţii lor şi a presiunii exercitate asupra panourilor din tavan au apărut efectiv nişte crăpături. De la transport, vibraţii şi zdruncinături, acele crăpături s-au mărit. În momentul în care a plouat la Botoșani, timp de 24 de ore, a început să se infiltreze apă. Au fost identificate respectivele crăpături de către tehnicienii din Turcia, le-au astupat şi lăsăm să se usuce tot materialul respectiv.

Revenim în perioada următoare cu o maşină de apă de la pompieri, să vedem dacă mai apar infiltraţii, iar apoi îl putem da din nou în folosinţă”, a precizat medicul Radu Gabriel Rotaru la acea dată, coordonatorul acestor unități în România din partea Fundației SMURD. De altfel, ulterior echipa care a fost la Botoşani a trebuit să se şi izoleze, după ce au fost confirmaţi cu covid, cel mai probabil luat din unitatea mobilă.

Unităţi construite pe structura unei semiremorci

Construite pe structura unei semiremorci, unităţile mobile sunt echipate cu aparatură de terapie intensivă. Fabricate în Turcia, însă, acestea nu par a fi pregătite pentru condiţiile meteo din România, în special din zona noastră, cu precipitaţii abundente şi temperaturi mult sub zero grade.

Fiind structurat pe mai multe componente mobile, camionul nu are un acoperiş etanş, ceea ce permite ca apa să se infiltreze în interior. Problemele apărute la mijlocul lui decembrie au părut a fi rezolvate, după ce au fost montate o serie de izolaţii suplimentare.

 

Vezi VIDEO AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *