Deficit major de forță de muncă în UE. Ce meserii se caută și cum pot fi atrași lucrătorii

Margaritis Schinas
Sursa foto: EC - Audiovisual Service, Margaritis Schinas

Peste tot în UE, angajatorii se confruntă cu deficite mari și persistente de competențe și de forță de muncă, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene.

Avertizând că „nu sunt destui sudori în Estonia, nu sunt destui ingineri în Țările de Jos, e penurie de muncitori în construcții în Portugalia și lucrurile se vor înrăutăți”, oficialul european a sugerat că dacă se iau măsuri prompte, „tranziția verde a Europei va crea între 1 și 2,5 milioane de noi locuri de muncă până în 2030”.

„Iar tranziția digitală va spori cererea UE atât pentru specialiștii în TIC, cât și pentru persoanele cu competențe digitale de bază. Iată deci și vești bune, și un semn al succesului strategiei noastre industriale. Însă aceste eforturi vor fi zădărnicite dacă nu reușim să le oferim întreprinderilor care conduc această renaștere economică personalul de care au nevoie”, a spus el.

Oficialul a subliniat că eforturile de reducere a deficitelor tot mai mari de pe piața forței de muncă trebuie să înceapă „acasă”, prin sprijinirea, activarea și recalificarea forței de muncă interne, domeniu în care UE nu precupețește niciun efort sau fond pentru a sprijini în primul rând valorificarea talentelor din Uniune.

„Însă toți indicatorii arată că aceste eforturi nu sunt suficiente pentru a acoperi cererea”, a adăugat el.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL