Deficitul bugetar a ajuns la 4,53%. August, cu 9 miliarde de lei, a urcat deficitul la opt luni la 80 miliarde

Sursa foto: Unsplash

Deficitul bugetar, suma pe care statul trebuie să o împrumute și să o adauge la venituri pentru a putea acoperi cheltuielile, a crescut la 4,53% din PIB la finalul lunii august, de la 4,02% (71 miliarde lei) la finalul lunii iulie, potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. Nivelul de 4,53% pentru ianuarie – august înseamnă o gaură de 80 de miliarde de lei, în creștere cu 9 miliarde de lei doar în august. Având în vedere că în septembrie bugetul va consemna și impactul pensiilor majorate, iar ANAF are în această lună, istoric, venituri sub medie, probabilitatea este ridicată ca în această lună să fie depășit pragul de 5% din PIB.

Noul reper de deficit bugetar este 6,9% din PIB, estimarea Comisiei Europene din prognoza de primăvară, însă acesta nu a fost anunțat oficial. Tot în septembrie, Guvernul are planificată o rectificare bugetară, care ar putea reașeza ținta de deficit pentru acest an.

August și, probabil, septembrie sunt luni în care deficitul se adâncește ceva mai accelerat decât în alte luni, întrucât acestea sunt, în fiecare an, printre cele mai slabe luni ca venituri din an.

De exemplu, în august și septembrie ANAF are în plan să strângă în jur de 34,5 miliarde de lei, în timp ce în octombrie (lună ce urmează încheierii de trimestru), colectarea este anticipată la 46 miliarde de lei.

Având în vedere nivelul lunii august, precum și o serie de alte elemente, cum ar fi veniturile sub media lunară din 2024 planificate pentru ANAF, dar și costul cu majorarea pensiilor înregistrat pentru prima dată în septembrie, probabilitatea este ridicată ca deficitul să treacă de 5% în luna septembrie.

5% a fost ținta de deficit bugetar pentru 2024 asumată la începutul acestui an prin legea bugetului.

Având în vedere presiunea asupra finanțelor statului pe final de an, Guvernul a anunțat deja o serie de măsuri pentru a aduce venituri suplimentare la buget și pentru a limita cheltuielile.

Până în prezent, a fost adoptată o ordonanță cu o amnistie fiscală și măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar de 2 miliarde de lei.

Nota de fundamentare a proiectului de ordonanță prevede un impact al măsurilor de reducere a cheltuielilor de 2,05 miliarde lei.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Finanțelor a revizuit de la 181 miliarde de lei la 217 miliarde de lei ținta pentru împrumuturi în acest an. Finanțele au motivat creșterea planului de împrumuturi prin necesarul de fonduri pentru deficitul bugetar, volumul datoriei de refinanțat și asigurarea prefinanțării parțiale a necesarului pentru 2025. În timp ce 94,4 miliarde lei sunt pentru rostogolirea datoriilor vechi ajunse la plată, suma de 122,6 miliarde ar trebui să acopere deficitul și prefinanțare pentru 2025. Dacă ar fi destinată doar deficitului, ar fi echivalentă cu un deficit de 6,94%. În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei.În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei.

La 217 miliare lei, planul de împrumuturi pentru 2024 stabilește un nou record.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: