Skip to content
Economie

Deficitul bugetar a crescut la 1,23% din PIB după 4 luni; faţă de anul trecut, soldul negativ este în scădere

romanialibera.ro

Deficitul bugetului general consolidat a crescut la 1,23% din Produsul Intern Brut după primele patru luni ale acestui an, de la 1,19% din PIB în primul trimestru, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Soldul negativ este în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de cifrele consemnate în perioada similară a anului trecut, când bugetul închidea primele patru luni cu un deficit de 1,75% din PIB.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 16,33 miliarde lei, în scădere faţă de deficitul de 20,70 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,5 puncte procentuale pe primele patru luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 1,75% din PIB la 1,23% din PIB”, precizează Ministerul Finanţelor.

Evoluţia este explicată de creşterea veniturilor totale cu 0,86 puncte procentuale din PIB – influenţată în principal de încasările din TVA, alte impozite pe bunuri şi servicii şi venituri nefiscale, în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans 0,34 puncte procentuale din PIB – preponderent pe seama cheltuielilor cu asistenţa socială.

Bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o ţintă de deficit bugetar cash estimată la 5,8% din PIB şi deficit ESA estimat la 6,2% din PIB, informează agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *