Skip to content
Economie

Deficitul bugetar a fost de 4,6% din PIB, în 2019. Explicațiile ministrului de Finanțe

UPDATE 12.45

Ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, a explicat că depăşirea deficitului bugetar este cauzată de stingerea unei datorii către fraţii Micula şi de dividende supraestimate. „În ultima lună am avut câteva elemente pe care nu le-am putut estima. A trebuit să stingem o datorie rezultată dintr-o hotărâre judecătorească, cea din procesul cu fraţii Micula, de 0,91 miliarde lei. Cealaltă: în buget au fost incluse veniturile de la companii. Am estimat că vom încasa aceste venituri din dividende, dar a fost o surpriză, iar 1,3 miliarde lei nu au fost încasaţi. Sunt câteva companii şi vom trimite şi corpul de control. Dividendele apar pe hârtie, iar ele nu sunt acolo”, a spus el, citat de Adevărul.

——————————————————————————————————————————

România a înregistrat un deficit bugetar de 4,6% din PIB, în 2019, conform execuției preliminare prezentate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Practic, este cu 0,2 puncte procentuale peste cel preconizat prin rectificarea bugetară de anul trecut. Este cel mai mare deficit bugetar din ultimii 9 ani.

Deficitul bugetar înseamnă ceea ce împrumută statul peste ceea ce încasează ca să susțină cheltuielile.

Conform prezentării ministrului Finanțelor, deficitul a urcat cu 0,2 puncte procentuale pentru că a existat acea datorie legată de Hotărârea judecătorească în cazul Fraților Micula a trebuit onorată (0,91 miliarde lei), au fost încasări mai mici cu 1,3 miliarde lei din dividende suplimentare de la companii naționale și cheltuieli suplimentare de 1,3 miliarde lei în decembrie (cheltuieli de capital și de funcționare la unitățile administrativ-teritoriale).

Adâncirea deficitului de la 2,8% din PIB în 2018 la 4,6% a fost determinată de o scădere a veniturilor totale de 0,1 puncte procentuale și o creștere a cheltuielilor totale cu 1,7 puncte procentuale, informează hotnews.ro.

Comparativ cu legea inițială (a bugetului de stat), veniturile s-au ajustat cu -21,5 miliarde lei. Au fost scăderi de 6,1 miliarde la venituri fiscale, 5,8 miliarde lei la contribuții asigurări sociale, 1,2 miliarde lei la venituri nefiscale și 8,4 miliarde lei la fonduri UE.

Cheltuielile au crescut cu 5,1 miliarde lei ăe asistență socială și cu 4,2 miliarde lei la bunuri și servicii. Au scăzut cu 1,2 miliarde lei la dobânzi, 6,3 miliarde lei la investiții și 3,3 miliarde lei la altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *