Skip to content
Politică

Deficitul comercial a EXPLODAT. Radu Soviani: Avem doi indicatori de avertizare timpurie! EXCLUSIV

http://inquamphotos.com

Exporturile de mărfuri româneşti au avansat în primele nouă luni cu 9,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 50,85 miliarde euro, ritm sub cel al importurilor, iar deficitul comercial a avansat cu 11,8%, până la 9,95 miliarde euro, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În acest context, analistul economic Radu Soviani, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, a atras atenția că ”există doi indicatori de avertizare timpurie pe care îi putem extrage din aceste cifre”:

  1. ne îndepărtăm de limita la care deficitul de cont curent trece de granița de 4% din PIB
  2. dinamica de majorare a importurilor care, ajunse la nivelul de 60,8 miliarde de Euro în septembrie 2018 înregistrează o dinamică superioară exporturilor, respectiv +9,5% față de +9,1% in cazul exporturilor

”Raportat la prognoza de PIB pentru 2015, respectiv 945 de miliarde de lei(circa 202 miliarde Euro), deficitul comercial nu e de natură să ne îngrijoreze profund. Extrapolând deficitul care la 9 luni se ridică la 8,9 miliarde Euro și continuând în același ritm, spre finalul anului am avea un deficit comercial de circa 12 miliarde de Euro, spre 6% din PIB. Am avut și mai rău. Însă avem doi indicatori de avertizare timpurie pe care îi putem extrage din aceste cifre.

Primul este că ne îndepărtăm de limita la care deficitul de cont curent (care are ca principală sursă deficitul comercial și care în termeni simpli reprezintă diferența dintre economisirea unei națiuni și investițiile care se fac în acea economie) trece de granița de 4% din PIB.

Macroeconomic, 4% din PIB este considerat un nivel de normalitate și este important de observat ce a însemnat îndepărtarea de la acest nivel la precedenta criză din 2008 (când deficitul de cont curent depășise 12% din PIB).

Îndepărtarea de 4% înseamnă sporirea vulnerabilităților și perspective suplimentare pentru inflație (dacă deficitul de cont curent nu mai este finanțat la costuri reduse, apar presiuni pe scumpirea tuturor bunurilor și serviciilor provenite din import, deprecierea leului, etc.). Spre asta ne îndreptăm și prin creșterea dezechilibrului comercial.

Al doilea indicator pe care îl vedem în aceste cifre se referă la dinamica de majorare a importurilor (mai mari cu 1 miliard de Euro în fiecare lună decât exporturile), care, ajunse la nivelul de 60,8 miliarde de Euro în septembrie 2018 înregistrează o dinamică superioară exporturilor, respectiv +9,5% față de +9,1% in cazul exporturilor (care au totalizat în primele 9 luni circa 51 de miliarde de Euro). Dinamica superioară a importurilor (aplicată la o bază mai mare) versus exporturi reprezintă un alt semn al vulnerabilității în privința finanțării deficitului, al datoriei publice dar și a presiunilor pe curs.

Dealtfel, exporturile nete (exporturi-importuri) au contribuit la frânarea creșterii economice în primele 6 luni ale acestui an și vom vedea ceva similar în 14 noiembrie 2018, atunci când INS va comunica creșterea economică pe trimestrul III.

Poate cel mai important este că noi raportăm deficitele la o prognoză de PIB umflată în urma unei creșteri economice estimate încă oficial la 5,1%, în timp ce majoritatea prognozelor independente (FMI, Comisia Europeană) se aliniază în jos, în jurul cifrei de 3,5%. Simplu spus, acum deficitul comercial arată precum galbenul la semafor. În momentul în care se va confirma umflarea prognozei de creștere economică, galbenul va începe să pâlpâie, fiind doar o chestiune de cel mult 6 trimestre până când și deficitul de cont curent va arăta roșu”, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *