Deficitul de cont curent a crescut în 2021 cu 55%, la aproape 17 miliarde de euro, cu 6 miliarde euro peste nivelul din 2020. Comerțul cu bunuri a generat cea mai mare parte din deteriorare, dar și balanța intrărilor din venituri a înregistrat date mai slabe. Pe de altă parte, date mult mai bune vin din zona investițiilor străine directe, unde fluxul a crescut de mai bine de două ori, la 7,25 miliarde de euro, insuficient însă pentru a acoperi deteriorarea balanței de plăți.
Deficitul balanței bunurilor a crescut cu 4,2 miliarde de euro în 2021, la 23,1 miliarde de euro, în timp ce balanța serviciilor și-a redus excedentul cu 230 de milioane de euro, la 9,2 miliarde de euro. Comparația din 2021 se face cu un an precedent atipic, în care impactul pandemiei a fost puternic exacerbat de măsurile de lockdown luate la nivelul celor mai multe țări, cu impact puternic în comerțul internațional, potrivit profit.ro.
De asemenea, în 2021 creșterea prețurilor la energie a adăugat la presiunea pe valoarea nominală a importurilor, în condițiile în care România e importator net de energie. Lohnul și categoria alte servicii și-au redus excedentul, în timp ce transportul a înregistrat o creștere ușoară și turismul și-a adâncit deficitul. Balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai adânc cu 19% față de 2020 la 4 miliarde de euro. Aici sunt incluse veniturile din muncă, cele din investițiile financiare – investiții directe, de portofoliu sau împrumuturile între grupurile bancare -, impozitele și subvențiile, inclusiv cele de la Uniunea Europeană. Adâncirea deficitului vine mai ales ca urmare a creșterii încasărilor firmelor din dividende cu 1,3 miliarde de euro la 7,6 miliarde de euro, dar și a ieșirilor nete de dobânzi din investițiile în obligațiuni de la 1,15 miliarde de euro la 1,33 de miliarde de euro.
Articolul integral AICI.