Deficitul de cont curent al României s-a adâncit cu aproape o treime în primele 10 luni ale anului curent comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii rapide a importurilor de bunuri și a unui excedent mai mic în comerțul cu servicii, dar și a deteriorării balanței de venituri primare. Investițiile străine acoperă tot mai puțin din ieșirile de valută din contul curent.
În primele 10 luni din 2024, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 24,21 miliarde de euro, comparativ cu 18,45 miliarde de euro în primele 10 luni din 2023, o creștere de 31%. Mai mult, deficitul la 10 luni depășește cu 1,5 miliarde de euro deficitul înregistrat pe întreg anul trecut.
Deficitul din comerțul cu bunuri a fost de 26,95 miliarde de euro, în creștere cu 16%, pe fondul creșterii importurilor și al scăderii ușoare a exporturilor, în condițiile în care cererea externă rămâne scăzută.
În același timp, excedentul generat de servicii s-a redus de la 11,16 miliarde de euro la 9,47 miliarde de euro, în principal ca urmare a reducerii excedentului din transporturi cu aproape 17%, la 3,87 miliarde de euro și al creșterii deficitului din turism cu aproape 22% la 3,75 miliarde de euro.
Excedentul din comerțul cu servicii IT&C a rămas relativ constant la 5 miliarde de euro, în timp ce cel cu alte servicii s-a redus ușor la 1,98 miliarde de euro.
de euro la unul de 8,25 miliarde de euro, în principal ca urmare a scăderii excedentului din remunerarea salariaților cu 20%, la 2,87 miliarde de euro. Ieșirile nete din veniturile din investiții au crescut cu 130 de milioane de euro, la 12,79 miliarde de euro. Se remarcă o scădere ce circa jumătate de miliard de euro a veniturilor nete din investițiile directe – adică dividendele plătite acționarilor – la 9,91 miliarde de euro, și o creștere a investițiilor de portofoliu – adică a dobânzilor plătite pentru deținerile de datorie suverană – de 881 de milioane de euro, la 3,06 miliarde de euro.
Veniturile secundare au înregistrat un excedent de 1,52 miliarde de euro, în creștere de la 1,09 miliarde de euro la 10 luni încheiate în 2023.
Ponderea deficitului de cont curent în produsul intern brut a crescut de la 5,7% la 10 luni din 2023 la 6,8% la 10 luni în acest an.
BNR arată spre majorarea salariilor bugetarilor și a pensiilor pentru adâncirea deficitului extern și consideră că situația contului curent rămâne o „vulnerabilitate semnificativă” a României. Banca centrală pune deficitul extern în directă relație cu deficitul bugetar.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News