Măsurile fiscale implementate începând cu anul 2023 în domeniul sănătății au dus la o reducere semnificativă a deficitului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
În primele nouă luni ale acestui an, deficitul s-a diminuat cu 10%, ajungând la 3,3 miliarde de lei, față de aceeași perioadă a anului precedent. Această scădere se datorează creșterii încasărilor din contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS), care au înregistrat un salt de 38%, potrivit unei analize realizate de Economica.net.
Contribuțiile mai mari la FNUASS provin dintr-o serie de măsuri fiscale și economice introduse de guvern:
- Majorarea salariului minim brut: Acesta a crescut în două etape – la 3.300 de lei în octombrie 2023 și la 3.700 de lei în iulie 2024.
- Eliminarea facilităților fiscale: Salariații din construcții, agricultură și industria alimentară plătesc acum CASS la nivelul standard de 10%, ceea ce a crescut contribuțiile.
- Extinderea bazei de calcul: Tichetele de masă și anumite indemnizații de concediu medical au fost incluse în baza de calcul pentru CASS. Aceste măsuri au condus la o colectare mai eficientă a contribuțiilor, care reprezintă 88% din veniturile Fondului Sănătății. În perioada ianuarie-septembrie 2024, veniturile totale din CASS au depășit 45 de miliarde de lei.
Deși încasările au crescut, fondul asigurărilor de sanante continuă să înregistreze deficit. Reducerea cu 10% a acestuia vine în contextul scăderii masive a subvențiilor de la stat. Acestea s-au redus cu 52% față de anul trecut, ajungând la doar 2 miliarde de lei. Cheltuielile Fondului au crescut cu 23%, depășind 54 de miliarde de lei în primele nouă luni ale anului. Cele mai mari alocări au fost:
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News