Defilare cu tractoare la Geneva cu prilejul primului protest al fermierilor din Elveţia

Sursa foto: REUTERS / Cecile Mantovani

Un grup de aproximativ 30 de tractoare a defilat sâmbătă pe străzile din Geneva, pentru ca fermierii elveţieni să îşi exprime revolta şi revendicările, cu prilejul primului protest de acest fel organizat în Elveţia de la debutul mobilizării generale a fermierilor din Europa, informează AFP.

„Ca tânăr, mă îngrijorează faptul că nu ştiu dacă meseria noastră are vreun viitor. Este destul de dezolant să vezi că generaţia de dinaintea noastră are dificultăţi în a genera profit şi a-şi moderniza echipamentele, pentru a face tot ceea ce factorul politic ne cere să facem: să producem într-un mod mai ecologic şi mai calitativ”, a explicat Antonin Ramu, 19 ani, ucenic viticultor.

Chiar dacă salută trecerea la agricultura verde, acest tânăr protestatar a solicitat „mai mult sprijin”. „Şi mai ales, nu putem concura cu produse care nu respectă aceleaşi reguli”, a subliniat Antonin Ramu.

Acest prim protest al fermierilor din Elveţia, ţară care nu este membră a Uniunii Europene, a fost organizat de sindicatul Uniterre, după ce săptămâna trecută un al sindicat al fermierilor, Union suisse des paysans, a lansat o petiţie cu mai multe revendicări, o măsură considerată insuficientă de către unii fermieri.

Sâmbătă, cele aproximativ 30 de tractoare, escortate de poliţie, s-au strâns în mare piaţă din centrul Genevei, unde au venit şi aproximativ 200 de persoane.

„Este primul protest al fermierilor din Elveţia, ca urmare a manifestaţiilor şi blocajelor care au avut loc peste tot în Europa. În Elveţia multă lume crede că situaţia este diferită şi că nu suferim de pe urma politicilor UE însă, în realitate, suntem în acelaşi gen de context”, a declarat Eline Müller, secretar sindical la Uniterre.

Suit pe un tractor Rudi Berli, un alt lider de la Uniterre, a declarat: „agricultura din Europa trece printr-o perioadă dificilă, împărţită între exigenţele unei agriculturi sustenabile şi presiunea pentru competitivitate…Acest tablou este valabil şi pentru ceea ce se întâmplă în Elveţia”.

Pe pancartele agăţate de tractoare se putea citi: „Fără ţărani nu veţi avea ce mânca”sau „Marile lanţuri de distribuţie trebuie să plătească preţuri corecte”.

Crescător de vaci cu lapte şi găini, Florian Baudet, 50 de ani, a venit la protest pentru a cere o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte marjele distribuitorilor. „Distribuitorii au marje de profit mai mari decât producătorii. Este absolut inadmisibil”, a criticat Florian Baudet. Acesta a făcut de asemenea un apel pentru achiziţionarea de produse locale dar a ţinut să sublinieze că nu vrea să pună totul pe seama consumatorilor, pentru că în prezent este complicat să îţi dai seama după etichetă de unde provin produsele.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: