Skip to content
Politică

Defunctul amiral Cico Dumitrescu, profesorul lui Băsescu şi consilierul lui Iliescu

Viceamiralul Emil “Cico” Dumitrescu a fost profesor universitar, titular al catedrei de termodinamică a Institutului de Marină de la Constanţa, înainte de 1989. În această calitate, i-a examinat la această materie pe studenţii aspiranţi la marinăria comercială Traian Băsescu şi Radu Mazăre, printre alţii. Cu ceva timp în urmă, după o operaţie pe cord făcută la Tel-Aviv care i-a prelungit atunci viaţa, amiralul Cico Dumitrescu ne-a dezvăluit câteva momente din bogatul său trecut, deopotrivă controversat şi interesant.

Termodinamica era o materie, un curs foarte greu, dificil. Studenţii munceau mult dar nu toţi reuşeau să treacă din prima”, ne spune amiralul Cico. “O materie importantă, dar tare împuţită!”, ne spunea, în alt context, căpitanul de cursă lungă Traian Băsescu.

Referitor la fostul student Băsescu, amiralul Dumitrescu îşi amintea: “Avea o minte brici, derbedeul, dar la termodinamică o cam sfeclea, pentru că materia era, într-adevăr, grea. Taică-su, ofiţer de infanterie, venea pe la mine să se intereseze despre <<derbedeu>>, cum merge, ce note are. Se ştia că termodinamica este extrem de importantă pentru un ofiţer de marină, chiar dacă nu urma să activeze sub punte, dar foarte grea. În sfârşit, îi spun ce note are Traian la cursuri, seminarii, examene etc., restanţe şi note care nu erau prea bune! Aflu după aia că a rupt pe el centura de la pantaloni! Taică-su, moldovean mândru dar şi om care cunoaştea greutăţile vieţii, nu accepta ca fiul său să nu fie printre cei mai buni! După situaţia asta, i-am spus mereu că Traian merge bine la termodinamică şi l-am scăpat de cafteala lui taică-su!

În ceea ce îl priveşte pe Radu Mazăre, viitorul primar al Constanţei, profesorul Cico Dumitrescu, care l-a avut student la Institut în ultimii ani ai comunismului, spune că nici el nu era prost, dar totuşi avea norocul să fie fiul unei mame frumoase şi influente: “Răducu, cum îl alinta mama sa, era o panaramă isteaţă. Leneş la carte dar primul la paranghelii. Pica la examene, nu numai la mine. Venea mama lui, o doamnă foarte frumoasă şi care era şefa de cabinet a primului secretar al PCR Constanţa şi care mă ruga să-l trec/trecem la examene pe Răducu, că a fost răcit, că e mai sensibil… Că are pe naiba, îl oboseau panaramele, zic eu acum. Îi dădeam examenele, ce era să fac?! Nu era deloc un prostovan, era şi simpatic! Îi spuneam: băi, Radule, când termini facultatea, să te duci pe un vas cu pânze, că dacă vei comanda un vapor de ăsta modern, la naiba, poate să sară în aer cazanele navei cu tine la comandă!

În 2004, Băsescu l-a vrut pe amiralul Cico în echipa sa la Administraţia Prezidenţială

Încă dinainte de decembrie 1989, Emil Cico Dumitrescu a fost alături de Ion Iliescu iar după 1989 a rămas lângă preşedintele Iliescu, în diverse demnităţi. În ultimul mandat al preşedintelui Iliescu, amiralul Cico a fost consilier prezidenţial. Un moment foarte interesant pe care ni l-a relatat este legat de plecarea preşedintelui Ion Iliescu, în decembrie 2004, de la Cotroceni şi venirea preşedintelui nou ales, Traian Băsescu: “Pleca preşedintele Iliescu cu echipa sa şi venea preşedintele Băsescu cu echipa sa. Mi-aduc aminte, într-o mică ceremonie nepublică la Cotroceni, eram înşiraţi, cumva, fiecare echipă în spatele şefului său, iar domnul Iliescu îi saluta pe viitori consilieri ai lui Băsescu iar acesta pe noi, care urma să plecăm. Când vine în dreptul meu, mă salută cu <<Să trăiţi, dom’ profesor!>> Eu îi răspund: <<Să trăiţi, domnule preşedinte!>>. Apoi, îmi spune, foarte serios: <<dom’ profesor, n-aţi vrea să rămâneţi cu mine, consilierul meu la Cotroceni?>> I-am răspuns: <<Mulţumesc, Traiane, dar nu pot, nu se face! Cu Iliescu am venit, cu Iliescu plec! Să trăieşti!>>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *