Skip to content
Politică

Delictul de a nu fi de acord cu Barna, motiv de mazilire în USR. Vlad Teohari: O nedreptate crasă la adresa democrației interne

Facebook/Vlad Teohari

În exclusivitate pentru PS News, Vlad Teohari, USR-istul căruia i-a fost invalidată candidatura pentru unul dintre locurile de parlamentar din Diaspora, a precizat că „e nevoie de luptă pentru libertatea de exprimare în USR”.

Teohari susține că Biroul Național al USR i-a invalidat candidatura invocând un aviz negativ dat de Comisia de arbitraj a USR care a apreciat că ar fi prejudiciat imaginea partidului prin acțiunile pe care le-a întreprins în trecut.

Mai exact, Teohari a fost sancționat pentru că a fost unul dintre semnatarii scrisorii inițiate anul trecut de senatorul Mihai Goțiu, în care peste 100 de USR-iști reclamau excluderile abuzive din partid și semnalau derapajele formațiunii politice condusă de Dan Barna.

„Aceeași măsură nu a fost aplicată tuturor. Am avut și alegeri locale unde oameni care erau pe scrisoarea respectivă, care mi se impută mie, nu au fost invalidați. Mai mult decât atât: mai era chiar cineva din oamenii pe care ei i-au validat pe lista de Diaspora fix în aceeași situație”, spune Teohari pentru PS News.

Amintim că la acea vreme demersul fusese declanșat de excluderea Olimpiei Ardelean, unul dintre membrii de bază ai USR, ca urmare unei postări, în care sesiza nereguli din cadrul organizaţiei judeţene Ilfov.

USR-istul reclamă și faptul că nu i s-a oferit dreptul la apărare și nici nu a fost informat oficial despre decizia Biroului Național. „Toate lucrurile acestea au ajuns cumva din surse, nu știam ce se întâmplă, am aflat mai târziu”, spune acesta.

Să ți se pună eticheta de neintegritate din partea unui grup de 7 oameni care să reprezinte poziția unui partid care luptă pentru decență, pentru care te-ai zbătut pentru idealuri timp de 4 ani, este cel puțin frustrant, ca să nu zic dureros și distructiv la adresa mea. Ceea ce s-a întâmplat luni este o nedreptate crasă la adresa democrației interne din partidul nostru. Candidatura mea la Camera Deputaților a fost invalidată de Biroul Național cu 13 voturi din 25 după un aviz negativ de integritate pe care Comisia Națională de Arbitraj mi l-a dat în aceeași zi, fără să am dreptul la apărare sau să fiu informat oficial. Toate lucrurile acestea au ajuns cumva din surse, nu știam ce se întâmplă, am aflat mai târziu.

Mai mult, aceeași măsură nu a fost aplicată tuturor. Am avut și alegeri locale unde oameni care erau pe scrisoarea respectivă, care mi se impută mie, nu au fost invalidați. Mai mult decât atât: mai era chiar cineva din oamenii pe care ei i-au validat pe lista de Diaspora fix în aceeași situație.

Practic, după ce colegii din filialele USRPLUS Diaspora mi-au  acordat încrederea într-un mod categoric, plasându-mă pe locul 1 la alegerile interne, am observat cu stupoare că nu am trecut testul integrității. De ce? Ei spun că nu sunt integru pentru că am semnat în 2019 o scrisoare comună inițiată de colegi de-ai mei în care nu eram de acord cu excluderile abuzive care s-au luat în partid de actuala majoritate din Biroul Național. Numele meu figura printre alte zeci, și mai târziu sute, de alți colegi în scrisoarea respectivă. Informat oficial am fost marți, am urmat procedura statutară și am atacat la Comitetul Politic miercuri dimineață. Din păcate, și acest drept mi-a fost luat pentru că nu mai era timp pentru procedura inițială, să se urmeze procedura și să am drept la apărare. Niciun fel de procedură internă nu a fost respectată din regulamentul Comisiei de Arbitraj.

Eu nu am fost sancționat timp de un an de zile pentru faptul că am apărut pe scrisoare și nimeni nu a fost sancționat pentru asta, mai ales că scrisoarea este publică, prezintă niște fapte și nu jignește pe absolut nimeni. E o simplă libertate de exprimare care semnalează niște derapaje de la ceea ce și-a propus USR-ul. În momentul de față lupt pentru libertate de exprimare în USR. E nevoie de luptă pentru libertatea de exprimare în USR. Sper ca USR și PLUS să fie o alternativă reală la actuala clasă politică.

Partidul nostru e clar că trebuie să fie mai echitabil și mai transparent cu membrii lui și e nevoie deocamdată să remediem anumite lucruri care s-au întâmplat. Aparent, s-a făcut în așa fel încât eu să nu am nicio posibilitate din punct de vedere procedural să mă apăr. În interesul cui? Rămâne de văzut. Partidul suferă în momentele acestea”, a declarat Vlad Teohari pentru PS News.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *