Skip to content
Politică

Delir total în programul european USR-PLUS: minciuni, programe deja existente și fantezii cu armata

turnulsfatului.ro

Programul USR-PLUS pentru alegerile europarlamentare n-are nicio treabă cu politica europeană și nici cu realitatea din Parlamentul European, arătând că aceștia nu înțeleg rolul eurodeputatului în Uniunea Europeană.

Programul USR-PLUS (click aici) ar putea să fie aplicat dacă aceștia ar conduce și Parlamentul European, și Comisia Europeană, și Consiliul UE, și Guvernul României, și toate primăriile din țară, consiliile județene etc.

Minciuni pe fiecare pagină

Nu există o pagină din programul lor care să n-aibă o minciună. Propun niște măsuri care nu pot fi aplicate din Parlamentul European și prin urmare sunt doar niște cuvinte frumoase în campania electorală. Nu are sens să le enumerăm pe toate, așa că ne vom concentra pe cele mai importante.

Parlamentul European nu face legi, doar le votează. USR-PLUS anunță în programul lor, în nenumărate rânduri, că vor umbla la legislație: „vom face și vom consolida legi care să ocrotească independența presei”. Este rolul Comisie Europene să propună legi. „Vom iniția programe de stimulare a creării de IMM-uri” – ține de guvernul unei țări. Doar Comisia Europeană și Guvernul pot face asta. Însă programele pentru IMM-uri deja există, atât cu fonduri europene, cât și cu fonduri de la Guvernul României.

„Vrem o politică externă a UE activă, coerentă și conectată la interesele de securitate și economice (n.r. greșeala lor) ale României”. Politica externă a UE o decide Consiliul UE, mai exact o decid guvernele statelor membre.

Justiția

Justiția unui stat ține de suveranitate, nu de Uniunea Europeană. Deși USR se bate cu pumnul în piept că din PE va susține justiția din România, în programul lor nu apare nicio soluție. Pentru că UE nu poate interveni în țările membre. Dar e amuzant să vedem că USR-PLUS se angajează: „vom contribui la securizarea granițelor țării”. Afirmația aceasta nu lasă decât ipoteza că vor fi păzite de europarlamentarii partidului, deoarece granițele sunt deja securizate și nu reprezintă vreo problemă pentru Uniune.

Sănătate

USR-PLUS promite „fonduri europene pentru spitale”, dar acestea există deja, Guvernul să le ceară. Ei se laudă cu o măsură care există de 12 ani în România și care poate fi aplicată oricând.

Dacă fondurile sunt sau nu sunt accesate nu ține de Parlamentul European și nici de USR-PLUS.

Un singur lucru este benefic din programul lor pentru sănătatea în Europa – integrarea României într-o rețea de transplant. Dar acest lucru depinde iarăși de Guvern, mai exact de Ministerul Sănătății, nu de europarlamentari. De fapt PE nu poate decide în niciun fel acest lucru. În plus, Dacian Cioloș putea să facă asta pe vremea când era premier. Dar n-a făcut! Evident că n-o va face nici după ce își va lua mandatul de europarlamentar.

USR-PLUS promite pomeni electorale

Cioloș profită de naivitatea românilor care nu știu cum funcționează instituțiile europene și îi amăgește că alianța lui va propune să existe „fonduri europene pentru zone cu grave probleme sociale”. Dar nici nu știm care sunt aceste probleme și nici cum ar putea fi rezolvate.

Și dacă tot are UE bani, s-a gândit alianța lui Cioloș să mai facă o agenție europeană, pe lângă celelalte inutile și scumpe. De data aceasta Agenția Europeană pentru copii, incluziune și invoare socială. Probabil la „inovare socială” va lucra Oana Bogdan și le va cere europenilor să renunțe la proprietăți. Aceasta a fost „inovarea socială” pe care a propus-o PLUS în campania electorală.

La capitolul ajutorarea satului românesc, USR-PLUS promite că va sprijini „dezvoltarea fermelor mici și mijlocii prin fonduri europene”. Un alt proiect european care există deja în România, care este folosit an de an de către fermierii români.

Antreprenoriat și IT

Când vine vorba de mediul de afaceri, programul lor devine program de guvernare. USR-PLUS uită că pleacă la Strasbourg. Și de data aceasta propune programe care deja există în România și care sunt folosite an de an. Oare nu s-au informat înainte să scrie? Cunosc ei oare realitatea politică din România, înainte să-și dorească să o schimbe?

Deși ei cer debirocratizare în program, aflăm că vor să înființeze o a doua instituție europeană, tot scumpă și inutilă – Centrul European de Excelență în Cercetare în domeniul TIC (n.r. IT). „Cu sediul în România”, spune USR-PLUS. România, după numeroase încercări eșuate din trecut, nu poate să atragă nicio instituție europeană pentru că suntem la marginea Europei și, în al doilea rând, infrastructura noastră este insuficientă. Iar la capitolul IT, orașe precum Barcelona, Milano, Berlin, Munchen, Lyon, Paris ne sunt superioare din toate punctele de vedere.

Armată europeană

Delirul total al celor care au scris programul USR-PLUS pentru Europa atinge cote maxime când anunță că alianța condusă de Cioloș și Barna va susține proiectul privind armata europeană, dar ei vor și NATO, și Parteneriat Strategic cu SUA.

Armata europeană nu va fi decisă de Parlamentul European, acolo unde voturile pot fi manipulate de țările care nu-și doresc ca UE să aibă o armată proprie. Proiectul acesta, propus de Macron în nenumărate rânduri, va fi decis în Consiliul UE sau în urma unor negocieri secrete între guvernele statelor membre.

Totuși, afirmația că România ar susține o astfel de armată europeană este foarte gravă și riscă să afecteze relațiile țării noastre cu SUA. Traversăm o perioadă în care suntem dependenți de trupele americane pe teritoriul țării și nu ne permitem să facem declarații neglijente, aberante și fanteziste doar de dragul de a ciupi câteva voturi. Evident că USR-PLUS vrea o delimitare de SUA, nu sunt obișnuiți cu democrația americană, cea care încurajează dreptul la proprietate, competiția și capitalismul.

Părerea USR-PLUS despre acest proiect este echivalentă cu zero. Dacă Macron va dori să discute cu România, se va întâlni cu președintele țării. La nivel național, deciziile privind apărarea se iau în CSAT, nu în partide politice sau cu referendum.

Alianța lui Cioloș se face de râs cu acest program european plagiat, plin de minciuni și paralel cu realitatea. Partid nou, minciuni vechi. Funcționează pe principii arhicunoscute din politica dâmbovițeană și deși critică „vechii politicieni”, USR-PLUS se scaldă cu lejeritate și plăcere într-un noroi al populismului, în goana disperată după voturi și funcții pe salarii uriașe.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *