Skip to content
Politică

Demersul controversat al MAE care va înfuria diaspora. Îl protejează Aurescu pe Ponta? Răspunsul oficial al ministerului de Externe

Organizarea dezastruoasă a votului din diaspora, de la alegerile prezidențiale din 2014, a adus Guvernului condus de Victor Ponta numeroase probleme de imagine, dar și o anchetă din partea procurorilor DNA.

La 5 luni distanță de la scrutinul prezidențial, jurnalistul Cătălin Prisăcariu precizează că a solicitat o serie de informații suplimentare Ministerului Afacerilor Exeterne, condus în prezent de Bogdan Aurescu, privind votul din diaspora din 2 și 16 noiembrie. Răspunsul oficial al celor de la MAE a fost că nu pot oferi niciun fel de informații despre votul din diaspora având în vedere că există o anchetă în desfășurare a procurorilor DNA față de acest subiect.

Având în vedere că în acest moment există o anchetă a DNA în desfăşurare privind votul din diaspora, Ministerul Afacerilor Externe nu poate oferi aceste detalii.”, au precizat cei de la MAE pentru jurnalistul Cătălin Prisăcariu.

”Practic, MAE a secretizat informațiile publice referitoare la organizarea alegerilor în străinătate! Și asta, invocînd un dosar al DNA, dosar care nu poate fi influențat în nici un fel de publicarea în presă a unor informații menite, oricum, să fie publice. Pînă la urmă, nu vrem decît să știm dacă, care diplomați și cînd au cerut suplimentarea numărului de secții de vot în străinătate și, dacă da, ce a răspuns Ponta. Iar MAE, condus de tehnocratul Bogdan Aurescu, consideră aceste informații secrete.

Evident, secretizarea dispusă de ministrul Aurescu îl protejează pe premierul Victor Ponta.”, mai subliniază ziaristul.

De asemenea, acesta subliniază că deși actualul Președinte, Klaus Iohannis, a promis că românii vor afla cine a decis ca numărul secțiilor de vot din străinătate să nu crească, acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi și că intenționează să acționeze în judecată Ministerul Afacerilor Externe în cazul în care nu îi vor pune la dispoziție, în termen legal, informațiile solicitate.

”Aproape cinci luni au trecut de la 16 noiembrie 2014, data la care Ponta a pierdut alegerile și pentru că i-a umilit pe românii din străinătate cărora le-a interzis, în cea mai mare parte, dreptul la vot. De atunci și pînă azi, în ciuda tuturor promisiunilor politicienilor, ale lui Klaus Iohannis și chiar ale DNA, nu știm cu certitudine cine a decis ca numărul secțiilor de vot din străinătate să nu crească.

Sigur, decizia a fost a organizatorului alegerilor, adică a Guvernului României, condus de Victor Ponta. Deci, da, primul responsabil este chiar conducătorul Guvernului, adică Victor Ponta. Dar nu știm cît de vinovat e Ponta: a știut că e nevoie de mai multe secții de vot în străinătate? dacă a știut, de ce a decis să nu înființeze mai multe secții? dacă a știut, de unde a știut, de la diplomații români? cu cît timp înainte de alegeri l-au informat consulii și ambasadorii României (și care dintre aceștia) pe Ponta că numărul de votanți va fi mare? cum arată corespondența dintre diplomați, Ministerul Afacerilor Externe și Ponta?

Răspunsurile la toate aceste întrebări ne pot arăta cu exactitate cît a fost rea-credință în modalitatea de organizare a secțiilor de vot în străinătate și cît a fost prostie, neglijență. Răspunsurile la întrebările de mai sus arată diferența dintre abuz și incompetență. Nu, nici incompetența nu e scuzabilă, dar abuzul e grav, este un atac direct la democrație.

Și, pentru că, așa cum spuneam, după aproape cinci luni de la turul al doilea, nu știm încă dacă Ponta a făcut abuz de putere sau e doar excesiv de incompetent, am cerut răspunsuri de la Ministerul Afacerilor Externe.

Surpriză, MAE a răspuns stupefiant: “Având în vedere că în acest moment există o anchetă a DNA în desfăşurare privind votul din diaspora, Ministerul Afacerilor Externe nu poate oferi aceste detalii.

mae

Practic, MAE a secretizat informațiile publice referitoare la organizarea alegerilor în străinătate! Și asta, invocînd un dosar al DNA, dosar care nu poate fi influențat în nici un fel de publicarea în presă a unor informații menite, oricum, să fie publice. Pînă la urmă, nu vrem decît să știm dacă, care diplomați și cînd au cerut suplimentarea numărului de secții de vot în străinătate și, dacă da, ce a răspuns Ponta. Iar MAE, condus de tehnocratul Bogdan Aurescu, consideră aceste informații secrete.

Evident, secretizarea dispusă de ministrul Aurescu îl protejează pe premierul Victor Ponta.

P.S. Am anunțat oficial MAE că, dacă nu îmi vor oferi în termenul legal informațiile cerute, mă voi adresa instanțelor de judecată pentru a le obține.”, precizează Cătălin Prisăcariu pe blogul personal.

1 comentariu la “Demersul controversat al MAE care va înfuria diaspora. Îl protejează Aurescu pe Ponta? Răspunsul oficial al ministerului de Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *