Skip to content
Politică

Demisia lui Ponta, sfârșit de carieră politică pentru Oprea / EXCLUSIV

" "

Demisia premierului Victor Ponta a surprins întreaga clasa politică și vine după protestele de marți seara, în care peste 30.000 de oameni i-au cerut demisia. Evenimentele l-au vizat și pe Gabriel Oprea și Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4. Ponta a încercat, prin această decizie, să-și asume responsabilitatea pentru neglijența autorităților în cazul Clubului Colectiv.

Ponta l-a cărat în cârcă pe Oprea

" "
" "

Prim-ministrul s-a văzut constrâns să-și depună mandatul deoarece tot el a fost cel care l-a susținut pe Gabriel Oprea în Guvern și coaliție. Liderul UNPR a avut o colaborare fructuoasă cu PSD atât timp cât Ponta a fost șeful social-democraților. La toate acestea se mai adaugă și gradele de rudenie dintre cei doi. Era momentul să renunțe la Oprea, care devenise o piatră de moară.

De altfel, Ponta nici nu avea o altă soluție care să-l ajute să iasă cu o imagine bună din acest scandal. Chiar dacă o demisie e totuși un pas înapoi, pe termen lung are șansa să culeaga meritele acestei decizii politice.

Oprea s-a izolat singur

Demiterea lui Oprea probabil nici nu a fost luată în calcul de premier, deoarece în acel scenariu se vedea nevoit să treacă Guvernul prin Parlament, ceea ce reprezenta o risipă de energie pentru PSD. În acel moment, Gabriel Oprea și UNPR ar fi ieșit de la guvernare, iar noul guvern Ponta n-ar mai fi obținut votul majorității parlamentare. Doar PNL ar fi avut de câștigat. Ponta nu făcea decât să le dea majoritatea parlamentară pe tavă liberalilor.

S-a așteptat câteva ore un gest politic din partea lui Gabriel Oprea, care să-și depună demisia din respect pentru familia polițistului decedat, pentru victimele din clubul Colectiv. Însă nu s-a întâmplat. O greșeală poate fi iertată, chiar și în politică, dar aroganța și sfidarea – niciodată. Oprea s-a pus singur în situația în care nimeni nu-l mai poate susține. PNL nu poate deoarece este evident că au întors armele împotriva lui Oprea și ar suferi un deficit de imagine. Pe de altă parte, PSD-ul condus de Liviu Dragnea încearcă să se descotorosească de Oprea și UNPR, altfel va fi sancționat la alegerile din 2016.

UNPR – eșec întârziat

Formațiunea politică fondată de Gabriel Oprea și-a dovedit de multe ori limitele, dar realitatea ne arată că nu deține exercițiul opoziție. UNPR are nevoie de o alianță, căci nu știe să se comporte ca un partid de opoziție și nici n-are timpul necesar să învețe asta. De altfel nici progresiștii nu vor fi dispuși s-o facă și vor migra spre o nouă majoritate parlamentară.
Pasul următor pentru UNPR este dezintegrarea, dacă nu acum, atunci cu siguranță după alegerile locale din 2016, când rezultatul va fi dezastruos. PNL și PSD vor fi ca doi vulturi care vor mirosi situația dificilă a partidului și vor încerca să-și asigure câți mai mulți parlamentari din UNPR. Să nu omite, totuși, rolul pe care l-ar putea juca și Traian Băsescu, dornic să sporească notorietatea Mișcării Populare.

Ponta poate da restart carierei sale politice

Pentru câteva minute Ponta a fost mai deștept decât Gabriel Oprea. Gestul demisiei îi dă posibilitatea social-democratului să dea un restart propriei sale cariere politice. Îl sacrifică pe Oprea ca să-și salveze cariera politică, astfel încât să nu intre în anonimat, să nu ajungă în situația în care PSD să-l elimine din rândurile sale.
Restartul va fi posibil doar în cazul în care Ponta își rezolvă problemele cu justiția, iar revenirea social-democratului va fi observată abia în 2019, când Ponta va avea ca obiectiv funcția de președinte al României. În caz contrar, procurorii îi pot nărui orice plan, orice vis, oricare altă carieră ce-l așteaptă după mandatul de premier.

*

Cu sau fără coloană oficială, generalul Oprea este trimis acasă de protestatari, în timp ce Ponta și PSD își pregătesc strategia pentru următoarele alegeri. Viitorul politic al generalului, cât și al partidului său, rămâne unul sumbru, iar UNPR se arată dispus să negocieze cu toată lumea numai să prindă posiblitatea de a se așeza la masa negocierilor. N-o va face. O ascensiune bruscă este urmată de o cădere dureroasă, după cum putem observa.

4 comentarii la “Demisia lui Ponta, sfârșit de carieră politică pentru Oprea / EXCLUSIV

  1. Asumarea raspunderii prin gestul demisiei prim-ministrului este un act puternic, care dovedeste ca actuala coalitie a inteles care este modul de raportare fata de astfel de evenimente.

  2. ALDE consideră că gestul premierului Ponta de a-si da demisia e o asumare politica ce denota demnitate. Premierul a inteles ca intr-o asemenea situatie, cu incarcatura sociala existenta, acesta este cel mai normal gest de facut, o asumare la cel mai inalt nivel.

  3. Este dovada de asumare a responsabilitatii din partea premierului si a echipei sale guvernamentale, de raspundere in fata unor proteste, indreptatite de altfel, ale cetatenilor fata de o tragedie care a inmarmurit o tara intreaga.

  4. Romania se afla astazi, din punct de vedere economic, la un nivel ridicat. Tocmai de aceea, in perioada care urmeaza, partidele si liderii acestora trebuie sa gaseasca o solutie care sa asigure stabilitatea tarii, deoarece lucrul cel mai grav ar fi sa ajungem intr-un haos din punct de vedere politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *